Press ESC to close

Evropol: Hapšenja u Sarajevu nastavak borbe protiv “super kartela”

Evropska policija Evropol oglasila se o akciji “Black tie 2” u kojoj su na području Sarajeva uhapšene 23 osobe među kojima su i v.d. direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić i šef specijalne policije Mustafa Selmanović, navodeći da se radi o nastavku borbe protiv ”super kartela” koji je kontrolisao evropsku trgovinu kokainom.

U Evropolu navode da su uhapšene 23 osobe koje su osumnjičene da su dio ”unutrašnjeg kruga” kralja droge Edina Gačanina zvanog Tito koji je uhapšen u Dubaiju u operaciji ”Desert light”.

”Baš kao u toj operaciji nekoliko partnerskih agencija širom svijeta je sarađivala da bi zadali još jedan veliki udara ovoj kriminalnoj strukturi. Pretreseno je preko 40 lokacija, a akciji su se pridružili strčnjaci Evropola, američke DEA-e, te Federalno istražnog biroa (FBI)”, saopštio je Evropol, prenosi ATV.

Ističu da je primarni cilj akcije ”Black tie” procesuiranje visoko vrijednosnih meta Evropola i Nizozemske.

”U 2023. godine osumnjičeni je osuđen od strane nizozemskih vlasti na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi cilj je bio raskrinkati čitavu kriminalnu organizaciju koja je bila pod komandom tog kralja droge. Akciju u Sarajevu podržale su Belgija, BiH, Francuska i Amerika, uz pomoć Evropola”, navodi se u saopštenju.

Ističu da je uprkos hapšenju iz novembra 2022. godine istraga pokazala da je Gačanin, koga nazivaju ”High value target”, nastavio da upravlja trgovinom droge iz južnoameričkih zemalja kao što su Brazil, Kolumbija i Peru u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju.

”Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, sa kojim je zajednički uložio u krijumčarenje tona kokaina, ovaj državljanin BiH i Nizozemske je postao veoma moćna ličnost u kontroli masovnog snabdevanja kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Pored toga, osumnjičen je i zaproizvodnju sintetičkih droga u EU”, navodi Evropol.

Naglašavaju da među 23 osobe uhapšene u Sarajevu nisu samo Gačaninovi saučesnici, već i korumpirani zvaničnici.

”Prije ove akcije vlasti u BIH su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 evra u keđu, osam komada oružja, 11 policijskih radio stanica, kao i dokumentaciju o pranju novcu. U nastavku akcije zaplijenjeno je još novca, automobili, laptopi i drugi dokazi”, saopštio je Evropol.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *