Press ESC to close

EU upozorava: BiH bi mogla završiti na “sivoj listi”

SARAJEVO – S žaljenjem konstatujemo da je Dom naroda Bosne i Hercegovine propustio priliku 31. januara da usvoji važan Zakon o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma, a koji je izrađen u skladu sa evropskim standardima i usvojen na Savjetu ministara, rekao je za “Nezavisne novine” Ferdinand Konig, portparol kancelarije EU u Sarajevu, podsjetivši da je Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, pozvala domaće vlasti da ovaj zakon hitno usvoje, zajedno s drugim ključnim zakonima uoči martovske sjednice Savjeta Evropske unije.

Upozorio je da odlaganja usvajanja Zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma izvjesno prate i posljedice.

“Ukoliko nacrt Zakona ne bude usvojen i na snazi prije okončanja misije MONEYVAL-a, isti neće biti predmet njihove ocjene, što povećava rizik da će Radna grupa za finansijske akcije (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će Bosna i Hercegovina biti na EU listi jurisdikcija sa strateškim nedostacima u sistemu suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Stavljanje na ove liste nosi političke, ekonomske i finansijske posljedice po zemlju, utiče na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatne komercijalne aktivnosti kao i javne fiskalne poslove, te može potencijalno odvratiti strane investicije i otežati međunarodno kretanje kapitala”, rekao je on.

Pozvao je Dom naroda da Zakon razmotri u narednih deset dana u hitnoj proceduri kako bi ga MONEYVAL uzeo u obzir u svojoj narednoj ocjeni.

“Izostanak hitnosti u razmatranju ovog zakona takođe šalje negativan signal uoči sjednice Evropskog savjeta u martu, gdje se očekuje da šefovi država i vlada država članica Evropske unije razmatraju izvještaj Evropske komisije o ocjeni da li je Bosna i Hercegovina dostigla potreban stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo u EU za zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Ovo je jedinstvena prilika koja zahtijeva od domaćih institucija da djeluju hitno i odlučno”, zaključio je Konig.

Napomene radi, delegacija MONEYVAL-a u BiH će doći za manje od dvije sedmice, i ako ovaj zakon do tada  ne bude usvojen, izvještaj bi mogao biti negativan, što znači vraćanje BiH na sivu listu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *