Press ESC to close

Državna parlamentarka Mia Karamehić Abazović (NiP) nezadovoljne mlade u Sarajevu je nazvala “hiperprivilegovanom kastom”

Zastupnica NiP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mia Karamehić Abazović mlade u Sarajevu koji protestuju zbog iznosa subvencije za kupovinu stana nazvala je “hiperprivilegiranom kastom” uz oštru poruku “da im nije trebalo dati ništa”.

“Hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS zahtjeva više?! Nije vam se trebalo dati ništa. Među vama nema radnica u trgovini, radnika u proizvodnom sektoru, čistačica, automehaničara (zaposlenika) ili ih ima neznatno malo”, napisala je na X-u.

Ona je mišljenja da Kanton Sarajevo nije trebao davati novac poreskih obveznika “povlaštenoj kasti mladih”. Također je mišljenja da mladi koji su dobili subvencije nisu uplatili “ni 100 KM poreza u KS.”

“Umjesto da KS subvencionira kamate na hipotekarne kredite preko banaka u javnom vlasništvu ili da gradi vlastiti stambeni fond pa ga izdaje pod povoljnim uvjetima (gradeći i preuzimajući veći dio stanova u KS), dijeli se novac poreskih obveznika povlaštenoj kasti mladih (od kojih mnogi nisu uplatili ni 100KM poreza u KS). Populizam bez dugoročnih efekata. PS. znam da su i ‘moji’ u vlasti – kritika je upućena i njima”, zaključila je Abazović.

Prijedlog Mije Karamehić Abazović je vjerovatno dobar i izvodiv, ali bi trebala znati da ga je trebala pravovremeno dostaviti na pravu adresu, tj. svojim stranačkim kolegama koji čine vlast i u Kantonu Sarajevo. Glumiti generala na kraju bitke nema nikakve koristi, a nije ni popularno.

Također, ovakvim stavom NiP-ova zastupnica koja je u državni parlament ušla preko kompenzacijske liste i ima mjesečnu platu od nekoliko hiljada maraka (plus naknade za komisije i delegacije), bi trebala znati ili pretpostaviti da su mnogi od mladih sa liste za subvenciju podigli velike kredite s ciljem rješavanja stambenog pitanja i da će ih otplaćivati u narednih 20, 30 ili 40 godina.

Abazović, koja je radila sa mladima tokom karijere, bi morala znati i da je potrebno stalno zaposlenje da bi se mogao dobiti kredit u banci, posebno hipotekarni, a to automatski znači i plaćanje poreza i svih doprinosa u Kantonu Sarajevo.

Prema shvatanju državne parlamentarke, koja inače platu prima iz državnog budžeta, mladi koji su kupili stan i pri tome aplicirali za subvenciju su “privilegovana kasta” odnosno imaju visok životni standard.

Da li je to baš tako i da li se zaista trebaju vrijeđati mladi koji se bore za svoja prava, ma kakva god da su, a koja su im pritom bila obećana? To je pitanje nad kojim se trebaju zamisliti oni koji kroje sudbine bh. građana, među kojima je i Mia Karamehić Abazović.

Podsjetimo da grupa mladih smatra da ih je Vlada KS u proteklom periodu obmanula jer je obećala iznos od 10.000 KM uz mogućnost povećanja na 12.000 KM, da bi na kraju trebali dobiti 4.816 KM kao subvenciju za rješavanja stambenog pitanja, iako još ni ta odluka nije objavljena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *