Press ESC to close

Dodik za “La stampu”: Srbi su tradicionalan narod koji je protiv novih vrijednosti EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervju za italijanski list “La stampa” da je srpski narod dio tradicionalne Evrope i da želi Evropsku uniju, koja se mnogo promijenila posljednjih godina, zasnovanu na ekonomskim odnosima i društvene odnose zasnovane na tradiciji.

“Neke nove politike (u EU) su imale prednost nad pitanjima od suštinskog značaja za građane. Pitanja koja se odnose na migracije, rodni identitet i ideologije, prevlast LGBT politike, sve to utiče na promišljanje vrijednosti ove nove EU. To nije dio naše tradicije, identiteta, kulture i mi se čvrsto protivimo takvim dominantnim narativima i projektima”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da su Srbi dio tradicionalne Evrope i da ne postoji moderan pristup koji može da promijeni srpsku religiju i filozofiju života.

“Orban i Mađarska podržavaju takvu politiku i to nas ujedinjuje. Mađarska želi da se zemlje zapadnog Balkana ekonomski razvijaju, budu nezavisne i minimiziraju uticaj drugih zapadnih sila. Oni vode novu suverenističku politiku i to je okvir u kojem Republika Srpska može da se kreće. Ne znači da je ovaj put uslovljen prekidom saradnje sa Rusijom. Mislim da ova nova vrsta politike može garantovati mir”, rekao je Dodik.

On je ukazao na to da Srbi sa Kosova i Metohije žive u mnogo težoj situaciji od Srba u BiH jer nemaju nemaju osnovna prava i proganjaju ih.

“Srbija čini sve da ih zaštiti, ali pošto međunarodna zajednica ne čini gotovo ništa, situacija je veoma složena. Mi, narod, stvorili smo Republiku Srpsku 1992. godine i ona je garant života srpskog naroda sa ove strane Drine”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je za ljude u Republici Srpskoj jaka i bogata Srbija preduslov opšteg mira za cijeli Balkan, a predsjednik Aleksandar Vučić je lider koji Srbiju čini jačom i moćnijom.

“Srbija se kroz svoju, kao i istoriju Balkana suočavala sa raznim izazovima i pritiscima. Nemoguće je naći istorijski period koji nije bio obilježen borbom za zaštitu identiteta i postojanja srpskog naroda, a krajem 20. vijeka ponovo je doživjela tragedije i pogrome. Danas gradi svoju budućnost”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je pozvao sve one koji imaju pravo glasa iz Republike Srpske da podrže listu koju predvodi Vučić i Srpsku naprednu stranku, jer je za ljude u Srpskoj važan kontinuitet i nastavak započetih procesa.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Moskve u srpskom društvu, Dodik je rekao da Srbija ispunjava obaveze u okviru pristupanja EU, kao i Republika Srpska koja ispunjava dio obaveza koje su u njenoj nadležnosti.

On je istakao da Rusija i predsjednik Vladimir Putin pokazuju razumijevanje za situaciju u Srbiji, Republici Srpskoj i na cijelom Balkanu, navodeći da ne postoji ruska podrška negativnim politikama, već samo politikama koje odražavaju nezavisno donošenje odluka samih zemalja.

“Kao što znate, ruska politika je za to da zemlje poput Srbije i BiH samostalno donose odluke bez uticaja ambasadora ili drugih zapadnih političara. Srbija se nalazi u veoma složenoj situaciji u odnosima sa samoproglašenim Kosovom. Nastoji da zaštiti srpski narod, kao i srpske manastire i svetinje koje ruše bez adekvatne reakcije Zapada. Većina Italijana mislim da to razumije. Čak ni vi nikada ne biste dozvolili drugima da izbrišu vašu tradiciju. S druge strane, Rusija podržava teritorijalni integritet Srbije i na tome se zasniva njena politika”, rekao je Dodik.

Dodik rekao da je Rusija velika i moćna zemlja i da žali što su opšte okolnosti dovele do patnje ljudi u tom dijelu svijeta, te da vjeruje da Rusi i Ukrajinci takođe ne žele da se patnje nastave.

On je istakao da “druge sile žele da se sukob u Ukrajini nastavi”, te podsjetio da i devedesetih godina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji okončanje sukoba nije bilo prioritet za mnoge u svijetu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *