Press ESC to close

Dodik: Smiješno da zbog proslave uvodite sankcije mojim saradnicima

BANjALUKA – SAD su objektivno jedina zemlja i diplomatija koje mogu biti nezadovoljne dobijanjem statusa kandidata, zato ćute i zato kažnjavaju ljude zbog organizacije proslave Dana Republike, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– SAD u spoljnoj politici imaju imperijalni pristup. Nisu ni prva ni posljednja globalna sila koja se na taj način ponaša. Sa druge strane, u unutrašnjoj politici SAD imaju vrlo kompleksne, dinamične i problematične odnose koje možemo opisati samo kao političku krizu na ivici sukoba. U toj unutrašnjoj dinamici političke elite se služe sankcijama – kaže Dodik.

Tako jedna institucija bivšem predsjedniku zabranjuje da se kandiduje na izborima pa onda druga institucija tu sankciju skida itd. Nema razlike u tome kako se dijelovi američke države ponašaju prema svojim političarima i kako se ponašaju prema nama. I treba da budemo pošteni da to kažemo kao što smo mi iz Republike Srpske pošteni da kažemo da nas nikakve sankcije ne mogu uplašiti, jasan je Dodik.

– I da poštenim američkim građanima poželimo da što prije njihova država izađe iz takvog stanja. Pobogu, kažnjeni su ljudi jer su organizovali jedan dan proslave. To vam je na nivou toga da konzervativne elite bliske biznisu i liberalnom kapitalizmu uvode sankcije sindikatlijama jer organizuju proslavu Prvog maja i bore se za prava radnika. Toliko je apsurdno. Nismo mi glupi i jasno nam je zašto je odabran baš jučerašnji dan za to. BiH je zemlja kojom bi imperijalni interesi željeli da upravljaju iz svojih ambasada. Republika Srpska na to ne pristaje. Nama mogu upravljati samo od naših naroda birani predstavnici. I baš na jučerašnji dan kada EU uručuje izveštaj o našem napretku ka EU, najbolji u zadnjih deset godina, vi se sjetite da zbog proslave uvodite sankcije mojim saradnicima – smatra Dodik.

To priliči imperiji iz neke komedije, a ne ozbiljnoj državi, kaže predsjednik Srpske.

– Smiješno je. To priliči imperiji iz neke komedije, a ne ozbiljnoj državi. Ali i to je pitanje za EU, koja u postojećim međunarodnim okolnostima dozvoljava da nju često vode geopolitički interesi van Evrope, prije nego vizija njenih osnivača – zaključio je Milorad Dodik, prenosi ATV.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *