Press ESC to close

Dodik se danas sastaje sa Lukašenkom

MINSK – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas u Minsku sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, predviđeni su susreti Dodika sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Dodik je rekao da će sa predsjednikom Bjelorusije razgovarati o bilateralnoj i drugoj saradnji, a da je u primarnom interesu njegov pogled na sukob u Ukrajini, od kojeg ne zavisi samo položaj Bjelorusije, nego i odnos na globalnom nivou.

Delegacija Republike Srpske, koju predvodi Dodik, započela je juče zvaničnu posjetu Bjelorusiji.

Prvog dana posjete predsjednik Srpske sastao se sa ministrom inostranih poslova Bjelorusije Sergejom Alejnikom i zamjenikom ministra privrede Aleksandrom Ogorodnikovom, te posjetio akcionarsko društvo “Holding kompaniji Belkommunmaš”, koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

Dodik je nakon posjete “Holding kompaniji Belkommunmaš” rekao da Srpska želi da kupi 10 ekoloških autobusa za potrebe svojih gradova.

Delegacija Srpske posjetila je i državnu instituciju “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju”, gdje je u prisustvu Dodika potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije u oblasti kadaverične medicine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da će ovaj memorandum o saradnji podići na viši nivo saradnju kada je riječ o transplantaciji organa i omogućiti edukaciju zdravstvenih radnika iz Srpske.

Delegacija Srpske danas bi trebala da posjeti fabriku “Belarus”, poznatu po proizvodnji traktora, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić

rekao je Srni da će tom prilikom biti riječi o razvoju saradnje.

Minić je rekao da očekuje intenziviranje saradnje sa Bjelorusijom kada je riječ o prodaji i otkupu voća, povrća i svih poljoprivrednih proizvoda, te nabavci poljoprivredne mehanizacije i sistema za mljekare i navodnjavanje.

U delegaciji, koju predvodi predsjednik Srpske, su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić i počasni konzul Bjelorusije u BiH Nedeljko Elek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *