Press ESC to close

Dodik: Hoćemo u EU, ali ne i sankcije Rusiji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Srpska želi u EU, ali i FBiH treba da konkretnim djelima pokaže isto, te napomenuo da Srpska neće pristati da postane poslušnik i da radi sve što od nje neko traži, pa ni Evropa, već očekuje poštovanje kao prema ravnopravnom partneru, što znači da politika neutralnosti neće biti dovedena u pitanje.

On je ocijenio da je jučerašnja posjeta predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen dobar znak za BiH i poruka da i EU vidi napore koje sve strane ulažu da potrebne reforme budu sprovedene.

“Želimo da radimo na tome i to smo pokazali”, napisao je Dodik na platformi “Iks”.

Dodik je napomenuo da, ipak, oko nekih stvari je jasno da ne postoji konsenzus.

“Tokom jučerašnjeg obraćanja mogli smo da čujemo tvrdnje koje nisu istinite, a tiču se usklađenosti sa spoljnom politikom EU. BiH nije i neće se pridružiti stavovima u kojima se njena neutralna pozicija dovodi u pitanje. Republika Srpska se zalaže za mir i tu ne ostavljamo nikakav prostor za bilo koje drugo tumačenje, ali ne možemo i nećemo pristati da učestvujemo u sukobima velikih”, napomenuo je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska saosjeća sa stradalima i odbija da bude dio licemjerne politike u režiji Zapada.

“Republika Srpska je protiv sankcija Rusiji i BiH nije uvela te sankcije. Privatni stavovi Bošnjaka za nas nisu nikakva obaveza”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo u da će biti riješeno pitanje odmetnute grupe ambasadora.

“/Zlatko/ Lagumdžija i njegovo imenovanje /za ambasadora Stalne misije BiH pri UN/ sporni su od početka, ali Republika Srpska željela je ostati dosljedna stavu da se ne upliće u imenovanja koja dolaze od Bošnjaka. Sada gledamo rezultate njihovih izbora. Došli smo do toga da u Turskoj bude odbijen ambasador kojeg su predložili muslimani i sve zbog pogubne politike koju vode Bošnjaci u BiH”, ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je to politika koja se miješa u sve, osim u ono što joj je posao, te ukazao na to da BiH ne može ići naprijed s politikom koja svaki dan ide s nekim podmetanjima i lažima.

“Za napredak ka EU ključno je povjerenje između svih nas, prije svega Republike Srpske i FBiH, kao i tri naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata, koji su konstitutivni u BiH, a ovakvim pristupom koji pokazuju Bošnjaci – to povjerenje se svaki dan sve više topi”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da, što se tiče Srpske, za nju je možda to i bolje, jer tako je više niko neće moći spriječiti da sama ide naprijed. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *