Press ESC to close

Disciplinski postupak protiv sudije Perića biće obustavljen

Sudija Suda BiH  Branko Perić odlazi u penziju pa se disciplinski postupak protiv njega obustavlja, s obzirom na to da ne postoji zakonska mogućnost vođenja ovakvog postupka protiv nosioca pravosudne funkcije kojem je utvrđen prestanak mandata, piše Detektor.

Kancelarija disciplinskog tužioca je protiv sudije Perića formirala predmet po službenoj dužnosti nakon izricanja prvostepene presude u predmetu “Respiratori”, a kasnije je protiv njega podignuta disciplinska tužba.

U međuvremenu, Disciplinska komisija vratila je predmet Kancelariji na doradu zbog utvrđenog propusta nenavođenja činjeničnog opisa prekršaja u jednoj od tačaka koja se odnosi na neblagovremeno i neefikasno postupanje u donošenju odluke, na koji je ukazao Perić.

Ročište u ovom postupku je trebalo biti održano početkom novembra, ali je odgođeno za sredinu decembra 2023. i tada je sudija Perić naveo da odlazi u penziju i da ima interes da se završi ovaj postupak.

Perić je za Detektor potvrdio da je dobio odluku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) da mu prestaje mandat sudije zbog odlaska u penziju, u koju je Detektor imao uvid.

-Ako sudija ode u penziju obustavljaju se svi postupci. Barem je do sada bila takva praksa i mislim da će to i sada primjeniti. Nema logike, ne mogu izreći bilo koju mjeru u odnosu na mene kao sudiju. Dakle, nema osnov za disciplinski postupak, odnosno disciplinsku odgovornost. Ne mogu izreći mjeru da mi prestaje radni odnos jer je on prestao, ne mogu mi odbijati od plate, ja ne primam više platu kao sudija – pojašnjava Perić.

Kaže da nije dobio nikakvu informaciju o disciplinskom postupku protiv njega.

Perić navodi da ima interes da se vodi postupak i poslije njegovog razrješenja i dodaje da je njegov postupak počeo u septembru prošle godine i da su se ročišta održavala svaki dan ne bi se mogao okončati “s obzirom na njihovu dosadašnju praksu i da po godinu dana vode disciplinske postupke”

-Zamislite, disciplinska komisija zna da ja idem u penziju i zakazuju nastavak disciplinskog postupka za 30. januar. Disciplinski postupci se planiraju unaprijed i mogli su da bar pokušaju da se to okonča. Vidjeli ste kako je to otkazivano, mjesec dana od ročišta do ročišta – kaže Perić.

Iz VSTS-a su ranije odgovorili da će za sudiju Periću, zbog odlaska u penziju, biti donesena odluka Prvostepene disciplinske komisije o obustavljanju disciplinskog postupka.

-Ne postoji zakonska mogućnost da se vodi postupak nosiocu pravosudne funkcije kojem je utvrđen prestanak mandata – naveli su iz Savjeta.

Prema njihovim riječima, Prvostepena disciplinska komisija je aktivno postupala u ovom predmetu te zakazivala i održavala ročišta. Podsjetili su da je tužba iz maja 2023. godine, a njena dopuna iz jula 2023. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *