Press ESC to close

DIJASPORA I KOMŠIJE ODRIJEŠILI KESU: Radnje u BiH im postale glavno mjesto za kupovinu

DA SE dijaspora i komšije vraćaju starim navikama, kada su im radnje u BiH bile glavno mjesto za kupovinu, potvrđuju podaci prema kojima je za osam mjeseci ove godine strancima odobren povrat 7,092 miliona maraka PDV-a, što je za oko 882.000 KM više u odnosu na isti period lani.

Na adresu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od januara do kraja avgusta ove godine stiglo je 161.187 zahtjeva za povrat PDV-a i to za robu vrijednu 48,8 miliona maraka, dok je u istom periodu lani stiglo 17.245 zahtjeva manje, a vrijednost robe iznosila je 42,7 miliona KM.

– Najviše inostranih kupaca bilo je iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje, a najviše zahtjeva za povrat PDV-a stiglo je na graničnim prelazima Orašje, Uvac, Šamac i Zupci – istakli su u UIO BiH.

Dodali su da pravo na povrat PDV-a imaju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH i to na dobra koja kupe u našoj zemlji i ista iznesu izvan carinskog područja BiH. Pravo na povrat PDV-a se ne odnosi na iznesena mineralna ulja, alkohol i prerađevine od duvana.

Ekonomista Zoran Pavlović istakao je za “Glas Srpske” da je pojedina roba u BiH znatno jeftinija nego u regionu i inostranstvu, zbog čega se većina stranaca, koja dođe u posjetu porodici ili turistički, odluči i da nešto pazari.

– S druge strane, ko god posjeti BiH, nije došao samo radi kupovine, on će tu provesti i koji dan, pa će po to­m osnovu napraviti i neki turistički trošak, koji je mnogo veći nego PDV koji će UIO morati vratiti – kazao je Pavlović.

Dodao je da istu praksu primjenjuju i ostale zemlje u regionu, a kao primjer je naveo kupovinu računara u Hrvatskoj, gdje je PDV 25 odsto. Kad se taj PDV odbije, računar kupljen u Hrvatskoj je znatno jeftiniji nego što se može naći na tržištu BiH.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija kazala je da je ove godine promet u prodavnicama primjetno veći nego prethodnih godina, kada su zbog “kovida” rijetki dolazili.

– Cijene u domaćim trgovinama uglavnom su niže u odnosu na region, zbog čega se sve više stranaca, posebno državljana susjednih zemalja, opredjeljuje za kupovinu u BiH. Poznato je da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima – kazala je Šešlija i dodala da stranci najviše kupuju aparate za domaćinstvo i bijelu tehniku.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović ističe da je porast iznosa vraćenog PDV-a znak sve masovnijeg dolaska stranih državljana.

– Međutim, to najmanje osjete male trgovine, koje veliki lanci “pojedoše” – kazao je Marjanović.

Stanovi

Snežana Šešlija ističe da je proteklih mjeseci povećano interesovanje stranih državljana za kupovinu stanova u Doboju.

– Svaki šesti stan u Doboju koji je prodat ove godine pazarili su naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu – kazala je Šešlija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *