Press ESC to close

Dane Čanković: Mitroviću Željko, SAD nam nisu dale Republiku Srpsku

Piše: Čanković Dane, predsjednik SNP – Izbor je naš

Pre nekoliko godina osmišljena je strategija kojom bi srpski narod «ružičastim očima» gledao na SAD. Cilj strategije jeste da ne vidimo štetu koju nam stvaraju SAD, već naprotiv, da srpski narod bude zadovoljan «mrvicama» koje dolaze od gospodara zla. Na primjer, SAD nam otmu Kosovo i Metohiju, da oni, nisu to uradili Albanci. A onda, ako bi SAD sprečile realizaciju formule, Srbi ne dobijaju ništa, Albanci sve, već da «pravedno» Srbi dobiju «mrvice» što bi bile «zajednica srpskih opština», Srbi bi Amerikance doživljavali kao najveće prijatelje.

U takvu širu strategiju uklapa se sinoćna izjava Željka Mitrovića data u emisiji «Hit tvit» na Pink TV.

Željko reče kroz pitanje, „Ko je nama dao Republiku Srpsku na koju smo tako ponosni, Moskva ili Dejton?“ Razgovor je tekao u pravcu da bi srpski narod još trebao biti zahvalan SAD.

Mitroviću Željko, Republiku Srpsku su nam dali srpski političari, koji su 9. januara 1992. god. proglasili rođenje Srpske, a u ratu 92-95 srpska vojska ju je odbranila. U temelje te odbrane životi 30.000 Srba je položeno. Dakle, srpski narod nam je dao Republiku Srpsku da bude garant opstanka srpskog naroda na tom prostoru.

Željko, SAD nisu u Dejtonu i Dejtonskim sporazumom stvorile Republiku Srpsku, već su je nevoljno međunarodno priznale, sa ciljem da taj ugovor bude privremen i da traje 10-15 godina. Već prvih godina Dejtonske BiH, one su vršile pritisak na srpske političare da prenesu ovlašćenja Srpske, dobijena tim sporazumom, na zajedničke institucije BiH, a sve sa ciljem da se jednom ukine Republika Srpska i zaživi centralizovana država BiH.

Najnoviji čin u tom pravcu je i podrška SAD usvojenoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, i njihova želja da se Republika Srpska proglasi genocidnom tvorevinom, koju, kao takvu, treba ukinuti.

A zašto su SAD organizovale „Dejton“?

SAD su pomogle pa i omogućile Hrvatskoj da unište Republiku Srpsku Krajinu i protjeraju preko 400.000 Srba. Predloženi plan Z4, da je usvojen, imao bi isti privremeni smisao kao Dejtonski sporazum, ili Minski sporazum – da se prevari druga strana.

NATO – SAD su bombardovale Republiku Srpsku i primorale je da prihvati 49 procenata teritorije bivše jugoslovenske Republike BiH, iako je u toku rata držali pod kontrolom 70 procenata, a gruntovno Srbi su bili vlasnici oko 65 procenata te teritorije.

Znači, SAD su srpskom narodu nanosile poraz za porazom. I da ne bi prešle sve crvene linije i ugrozile opstanak Srba na spomenutoj teritoriji , što bi primoralo Srbiju da uđe u rat. Takav sukob SAD ne bi mogle kontrolisati i zbog mogućeg uključivanja Rusije, onda su lukavo osmislile „Dejton“ da prevare Srbe. Da je to tačno, vidi se po procesu nasilnog razvlašćivanja Srpske, sa krajnjim ciljem njenog ukidanja, a iza kojeg stoje SAD.

Možda će biti tragikomično slušati Željka i ljude poput njega, kako će opravdavati nasatavak aktivnosti SAD –a u pravcu – Republika Vojvodina i prekogranična autonomija „Sandžaka“. O velikoj Albaniji nećemo sada.

Željko, dostojanstvo ne dolazi iz materijalnog bogatstva, niti miliona dolara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *