Press ESC to close

Dan fudbala Republike Srpske: Dejan Vidić najbolji fudbaler

BANjALUKA – Dejanu Vidiću iz Fudbalskog kluba Doboj pripalo je priznanje za najboljeg fudbalera Republike Srpske za 2023. godinu, koje nosi ime proslavljenog fudbalera i olimpijskog pobjednika iz Rima 1960. godine Velimira Sombolca.

Manifestaciju Dan fudbala Republike Srpske, 13. po redu, zajedno su organizovali Fudbalski savez Republike Srpske i dnevni list Sportski žurnal.

Posthumno specijalno priznanje za doprinos očuvanju etičkih normi fudbalske igre dobija Nenad Neno Gavrilović, nekadašnji fudbaler banjalučkog Borca i čovjek koji je svojom harizmom i znanjem bio neprikosnoveni autoritet.

Za najboljeg sudiju u 2023. godini, čija nagrada nosi ime po Ratku Kragulju, nekadašnjem jugoslovenskom arbitru koji je sudio i na međunarodnoj sceni i jedan je od pionira ovdašnjeg fudbalskog suđenja pripala je Vesni Miletić iz Pala, internacionalnog arbitra sa znakom FIFA i jednim od najboljih sudija ženskog fudbala u BiH, prenosi RTRS.

Specijalno priznanje za 50 godina vjernosti fudbalu i jednom klubu OFK Laušu pripalo je Miladinu Matiću, a specijalno priznanje za vijek života posvećen fudbalskoj igri ide u ruke stogodišnjaka Tanasije Tane Gakovića iz Gradiške koji kada se osvrne iza sebe ima šta i da vidi, neprelazna fudbalska djela.

Hram sporta Sportska dvorana “Borik” slavi pola vijeka postojanja, a žiri je odlučio da specijalno priznanje za taj jubilej, kao i unapređenje fudbala i iskrene partnerske odnose sa FSRS dodjeli ovoj Javnoj ustanovi.

Specijalno priznanje za deset godina postojanja i za afirmaciju i popularizaciju ženskog fudbala, dodijeljeno je OFK Spartak 2013 iz Banjaluke.

Priznanje za najboljeg fudbalskog radnika, nagrada “Ilija Pantelić” koje nosi ime po legendarnom srpskom i jugoslovenskom golmanu, pripalo je Nedjeljku Ćoriću iz Bijeljine, predsjedniku Fudbalskog kluba Radnik kojeg je podigao sa ivice ambisa i vratio na put uspjeha.

Za najbolju fudbalerku Republike Srpske za 2023. godinu proglašena je Una Rankić, članice trebinjskog Leotara.

Priznanje za najboljeg futsalera Republike Srpske za 2023. godinu pripalo je Danijelu Ružičiću, članu Kluba Malog Fudbala Radnik iz Bijeljine, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu u Ligi šampiona.

Nagrade za najboljeg trenera, nagradu “Ilija Miljuš” dobio je Miljan Bajića, trener Fudbalskog kluba Laktaši, koji je za kratko vrijeme od druge lige doveo ekipu u vrh prvoligaškog fudbala i do finala Kupa Republike Srpske.

Fudbalski savez Republike Srpske dodijelio je i odlikovanja klubovima koji slave 100 godina postojanja, a odlikovanja su dobili Borac iz Drvara, višegradska Drina HE, Guber iz Srebrenice i banjalučki Željezničar.

Nagradu za najperspektivnijeg igrača za nagradu “Srđan Kačar” dobio je nekadašnji talentovani igrač banjalučkog Borca i Partizana, Savo Šušić.

Povelju ambasador fudbala koje nosi ime po “Mihailu Andrejeviću Andrejki”, čovjeku koji je zadužio srpski, jugoslovenski i svjetski fudbal je dobio Blaž Slišković.

Navrijednije priznanje Fudbalskog saveza Republike Srpske nosi ime nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH – “Doktor Milan Jelić”, a dodjeljuje se za životno djelo.

Fudbalski savez Republike Srpske je donio odluku da nagrada za životno djelo pripadne Slobodanu Tešiću, istaknutom fudbalskom radniku iz Brčkog, nekadašnjem dugogodišnjem potpredsjedniku FSRS.

Zlatnu plaketu za korisno i unapređeno partnerstvo i podršku Fudbalskom savezu Republike Srpske, pripalo je Siniši Kostreševiću, direktoru policije Republike Srpske.

Republika Srpska se na poseban način zahvalila jednom velikom čovjeku i istom takvom stručnjaku i prijatelju Miljanu Miljaniću dodjelom internacionalne nagrade za stručna i naučna dostignuća, te posebne rezultate ostvarene u fudbalskom sportu, koja se zove Zlatna povelja “Miljan Miljanić”.

Do sada su ovu nagradu dobili Safet Sušić, nekadašnji selektor reprezentacije BiH, Milorad Mažić, jedan od najboljih svjetskih sudija, omladinska reprezentacija Srbije do 20 godina za osvojenu titulu svjetskog šampiona u Novom Zelandu, Fudbalski savez Srbije za 100. rođendan, kao i majstori ove magične igre Dragan Džajić, Predrag Mijatović, Ilija Petković, Robert Prosinečki, Velibor Milutinović, Dragan Stojković, posthumno Siniša Mihajlović i novinar i pisac Tomo Marić, idejni tvorac akcije “Dan fudbala Republike Srpske”.

Nagradu Zlatna povelja “Miljan Miljanić” koja daje posebnu dimenziju svetkovini “Dan fudbala Republike Srpske” je dobio Faruk Hadžibegić.

Republika Srpska i Srbija imaju specijalne i pralelene odnose, što je nedavno pokazao i gest Fudbalskog saveza iz Beograda koji će sa milion maraka pomoći izgradnju terena sa vještačkom podlogom.

Zasluge za to pripadaju Branislavu Nedimoviću, poptredsjedniku FS Srbije kojem je uručena Zlatna plaketa FSRS za podršku i unapređenje fudbala u regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *