Press ESC to close

CVIJANOVIĆ: Bezočan udar na osnovna ljudska prava novinara Danijela Simića

SRPSKI član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da zadržavanje novinara Danijela Simića na graničnom prelazu u Hrvatskoj i zabrana ulaska u ovu zemlju predstavlja bezočan udar na njegova osnovna ljudska prava.

– Najoštrije osuđujem ovaj sramni čin. Od relevantnih institucija Hrvatske i EU zahtijevamo da nam objasne da li evropske vrijednosti podrazumijevaju ograničavanje slobode kretanja novinarima zbog njihovih javno izrečenih stavova. Koliko novinara bismo trebali da tretiramo na ovaj način da bismo ispunili kriterijume EU – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je u izjavi ocijenila da „glasno odjekuje ćutanje svih onih organizacija i udruženja u BiH i izvan nje koje se na sva zvona predstavljaju kao zaštitnici medijskih sloboda“.

– Očigledno je da za njih, kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare – konstatovala je srpski član Predsjedništva BiH.

Novinar Danijel Simić zadržan je juče na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, a potom mu je uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

Na rješenju nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *