Press ESC to close

Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Selmu Cikotića, bivšeg ministra bezbjednosti na tri godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Optužnica je Cikotića teretila da je u periodu od 2009. do 2011. godine u dogovoru sa drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Skautt” iz Zagreba, čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM.

U optužnici se navodi i da je Cikotić mimo Sporazuma o konačno rasploaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije.

Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

Prilikom iznošenja završne riječi Tužilaštvo BiH je zatražilo da Sud BiH donese osuđujuću presudu navodeći kako će na taj način pravosuđe pokazati da se želi boriti protiv korupcije i kriminala “bijelih kragni”.

Tužilaštvo je navelo kako je smisao ugovora sa zagrebačkom firmom “Skaut” bila prodaja zastarjele i neperspektivne pokretne vojne imovine, a da je optuženi Cikotić kao ministar odbrane, dajući saglasnosti i mijenjajući kroz anekse suštinu ugovora, pogodovao kupcu na štetu budžeta BiH.

Odbrana je tražila oslobađanje, negirajući odgovornost Cikotića.

Cikotić je, podsjetimo, 2020. godine izabran za ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *