Press ESC to close

Brazil raspoređuje trupe na granici sa Venecuelom

Brazil raspoređuje trupe duž svoje granice sa Venecuelom nakon što je Karakas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu oblast Esekibo, koju kontroliše Gvajana.

Brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao dio napora da “garantuje nepovredivost teritorije”, prenosi BBC pozivajući se na francusku agenciju Afp.

Venecuela je obnovila svoja potraživanja za regijom Esekibo, koja je sporna još od 19. vijeka kada je Gvajana bila britanska kolonija, nakon što su, prIJe nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na dnu moru.

Tenzije između dvije zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedjelju, na kome je više od 95 odsto birača podržalo vladino polaganje prava na Esekibo.

Lider Venecuele Nikolas Maduro je poslije referenduma zatražio od državne naftne kompanije da  izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

U regionu raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premiješta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, pošto bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Esekibo zbog izazovnog terena na drugim mjestima.

U međuvremenu, helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi nestao je u srijedu u blizini granice sa Venecuelom, ali načelnik gvajanskog štaba Omar Kan rekao je da nema “informacija koje sugerišu da je Venecuela umiješana”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *