Press ESC to close

Ambasada Rusije: Zaključci UO PIK-a pristrasni i nisu stav međunarodne zajednice

U vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma (PIK) ponovo izjavljujemo da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH. Pokušaji pojedinih članova UO PIK-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Šmita, već delegitimizaciju Upravnog odbora, saopštili su iz Ambasade Rusije u BiH.

– Zato doneseni zaključci ne mogu se smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što sadržaj se dokumenta izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, kamo li da govorimo o tekstualnom kršenju Aneksa 4.Mirovnog sporazuma – Ustava BiH. Licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju i jedinstvo, i suverenitet (sa intruzivnim Uredom visokog predstavnika ?), i teritorijalni integritet zemlje – navedeno je u saopštenju.

Vrijednost Mirovnog sporazuma, dodaju iz ruske Ambasade, zaključuje se u tome da jeste otvoreni sistem, koji omogućuje da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana.

– Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke, koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u američkoj Ambasadi te donesene, kao što se kaže, “s uperenim u glavu pištoljem” visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir –  navode iz ruske ambasade.

Pozivaju strane u BiH da odbace vanjsko mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, javljajući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene BiH te postizanja blagostanja i mira svih njenih građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *