Press ESC to close

Borba za Zdravu Budućnost: Gatačka Termoelektrana na Meti Kritika zbog RDF Goriva

Planirano spaljivanje RDF goriva u Rudniku i Termoelektrani Gacko izazvalo je oštro protivljenje radnika i građana Gacka, zbog već postojećeg zagađenja koje ta termoelektrana prouzrokuje u regionu. RDF gorivo, koje se dobija od različitih vrsta otpada, moglo bi se koristiti u kotlu termoelektrane, ali to je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg dodatnog ugrožavanja životne sredine.

Sindikat RiTe Gacko nedavno je izdao saopštenje u kojem naglašava da će se “golim životima boriti” protiv spaljivanja RDF otpada, tvrdeći da pogon preduzeća ne zadovoljava ekološke uslove. Radnici tvrde da će koristiti sve moguće vidove borbe kako bi zaštitili živote svojih porodica i dece od potencijalnih opasnosti.

Direktor RiTE Gacko, Maksim Skoko, izjavljuje da još uvek traju ispitivanja, a spaljivanje RDF goriva će biti razmatrano samo ako se zadovolje strogi ekološki i zdravstveni standardi. Međutim, postojeći tehnički izazovi i potrebne rekonstrukcije na sistemu dovode u pitanje samu opravdanost ovog plana.

Protesti građana, koji su se održali sredinom maja zbog velike količine pepela i prašine koja se godinama sasipa u Gacko, ukazuju na zabrinutost za zdravlje lokalnog stanovništva. Ekolozi takođe upozoravaju na opasnosti i besmisao ovog projekta, posebno zbog nedostatka detaljne obrazloženosti u prethodnim studijama o samom procesu spaljivanja RDF goriva u termoelektrani Gacko, koja je poznata po visokom nivou zagađenja vazduha.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu Banjaluka ističe da je prethodna studija bila loše urađena i nepotpuna, a postojala je nejasnoća u definisanju otpada koji će biti korišćen. Dok se debate nastavljaju, RiTe Gacko se suočava s izazovom otvaranja novog rudnika, koji predstavlja tehnički zahtevan poduhvat, ali je u poređenju s uspostavljanjem kompletnog sistema za RDF postrojenje, možda ipak jednostavnija opcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *