Press ESC to close

Bijela kuća: SAD više nema sredstava za podršku Kijevu

Specijalna operacija ruske vojske, 680. dan. Nastavljaju se intenzivne borbe oko Kupjanska a ruska vojska uspješno je spriječila napad ukrajinskih jedinica. Američki mediji pišu da su veliki gubici kada je riječ o tehnici u Ukrajini ugrozili reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa.

Raikovič:U ruskom raketnom napadu na Ukrajinu ubijena jedna osoba, ranjeno osmoro

U ruskom raketnom napadu na Koprivnjicki, bivši Kirovgrad, u centralnoj Ukrajini, danas je poginula jedna osoba, a ranjeno je još osmoro, saopštio je regionalni guverner Andrij Raikovič.

U napadu je oštećena zgrada energetske kompanije usljed čega je došlo do prekida u snabdijevanju tog područja strujom i vodom, rekao je Raikovič.

-Obični radnici su povrijeđeni i jedan je, nažalost, umro. Bio je automehaničar – izjavio je guverner i dodao da su ranjeni zadobili povrede od šrapnela.

On je istakao da je zbog oštećenja dalekovoda dovelo do nestanka struje i da je snabdijevanje vodom smanjeno u nekoliko dijelova grada, ali da su kvarovi ubrzo popravljeni, prenosi Rojters.

Rusija je pojačala napade na Ukrajinu pre početka godine i Kijev tvrdi da su ruske snage lansirale skoro 300 raketa i više od 200 dronova od 29. decembra.

“Armi rekognišn”: Nije tačna ni realna priča Kijeva da su srušili “kinžale”

List “Armi rekognišn”  odbacuje kao netačne i nerealne tvrdnje ukrajinske strane da je oborila rusku hipersoničnu raketu “kinžal”, a kamoli “deset od deset lansiranih”.

Sposobnost “kinžala” da leti brzinom većom od deset maha i gađa ciljeve udaljene 1.500 kilometara čini nemogućim da ga potencijalno presretnu trenutni sistemi protivvazdušne odbrane.

“Kinžal” je velika raketa mase oko 4.300 kilograma, dužine 7,2 metra, prečnika oko 1,2 metra i raspona krila od 1,6 metara.
Može da nosi nuklearnu bojevu glavu  (od pet do 50 kilotona) ili konvencionalnu bojevu glavu sa visoko eksplozivnim punjenjem.

-Glavna karakteristika žkinžalaž je njegova hipersonična brzina, što predstavlja ozbiljan problem za savremene odbrambene sisteme. Ova brzina značajno smanjuje vrijeme reakcije za otkrivanje i gađanje mete – navodi list.

“Armi rekognišn” objašnjava da velika manevarska sposobnost projektila otežava precizno predviđanje putanje leta i čini presretanje još težim. Raketa je sposobna da djeluje u gornjim slojevima atmosfere, gde je nedostupna za mnoga oružja.

-Teoretski, trenutno ne postoji sistem protivvazdušne odbrane koji bi mogao da presretne „kinžal” – stoji u tekstu.
Ukrajinska komanda ne nudi nikakve dokaze da je zaista oborila neki “kinžal”. To bi teoretski mogao da pokuša da učini američki “patriot”, ali je praktično i to nemoguće.

Pouzdano presretanje hipersoničnih projektila ostaje veliki izazov sa trenutnom tehnologijom, navodi “Armi rekognišn”.

Prema zapadnim analitičarima, Rusija je u početku imala ograničen broj “kinžala” – 53. Međutim, početkom maja prošle godine pokazalo se da ruske oružane snage već imaju do 80 raketa ovog tipa.

Njihov nivo proizvodnje povećan je sa jedne ili dvije rakete mjesečno na deset, uprkos zapadnim sankcijama, pošto je Moskva uspostavila kanale snabdijevanja neophodnom opremom iz različitih zemalja EU.

Bijela kuća: SAD više nema sredstava za podršku Kijevu

Vašington više nema sredstava za dalju podršku Ukrajini, novi paketi pomoći će zahtjevati odobrenje novog finansiranja od Kongresa, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Već smo isporučili Ukrajini posljednji paket vojne pomoći za koji imamo sredstva. Odmah posle Božića. I treba da dobijemo pomoć Kongresa da bismo to mogli da nastavimo da radimo”, rekao je Kirbi.

„Potrebno nam je odobrenje zahtjeva za izdvajanje dodatnih sredstava za dalju pomoć Ukrajini”, dodao je on i objasnio da će dio naoružanja, o čijoj su isporuci Sjedinjene Američke Države saopštile prošle nedjelje, biti isporučen kasnije.

Ranije je Kirbi najavio da će SAD poslati u decembru još jedan paket vojne pomoći Kijevu, nakon čega će ponestati sredstava. Za dalju podršku Ukrajine biće potrebno odobrenje američkog Kongresa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je 27. decembra da će Vašington izdvojiti paket vojne pomoći Ukrajini od 250 miliona dolara, koji će biti poslednji 2023. godine. Vašingtonska administracija uputila je prošlog oktobra zahtjev Kongresu za dodatna budžetska izdvajanja u fiskalnoj 2024. godini, koja je u Sjedinjenim Američkim Državama počela 1. oktobra, prvenstveno za pružanje pomoći Izraelu i Ukrajini, kao i za suprotstavljanje Kini i Rusiji u Azijsko-pacifičkom regionu. 

Izvršna vlast na čelu sa predsjednikom Džozefom Bajdenom željela bi da dobije ukupno oko 106 milijardi dolara u ove svrhe.
Dalja sudbina zahtjeva i alternativnih nacrta zakona ostaje nejasna. Jedan broj republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa nedavno se izjasnila protiv nastavka pružanja finansijske pomoći Kijevu.

Šef ukrajinske sajber službe: Razarajući hakerski napad na “Kijevstar”

Ruski hakeri su bili prisutni u sistemu ukrajinskog telekom giganta “Kijevstar” najmanje od maja prošle godine, u sajber napadu koji bi trebalo da predstavlja “veliko upozorenje” Zapadu, rekao je za Rojters šef odjeljenja za sajber bezbjednost Službe bezbjednosti Ukrajine Ilja Vitijuk.

Hakovanje, jedno od najvećih od početka ruskog napada na Ukrajinu prij skoro dve godine, uticao je od 12. decembra negativno na oko 24 miliona korisnika “Kijevstara”.

Te napade nazvao je razarajućim sa ciljem da zadaju psihološki udarac i prikupe obaveštajne podatke.

“Napad je velika poruka i upozorenje, ne samo Ukrajini, već celom zapadnom svijetu, da shvati da niko nije nedodirljiv”, ocijenio je Vitjuk.

Šef sajber odjeljenja pri SBU je rekao da je “Kijevstar” kompanija koja je mnogo uložila u sajber bezbjednost.

Međutim, napad je obrisao “skoro sve”, uključujući i hiljade virtuelnih servisa i podatke sa kompjutera, dodaje Vitjuk što je, ocjenio je, vjerovatno prvi primjer destruktivnog sajber napada u kojem je uništena srž telekom operatera.

“SBU je procijenila da su hakeri mogli da ukradu privatne informacije, pronađu lokacije telefona, presretnu SMS poruke, a možda i da otmu Telegram naloge”, rekao je Vitjuk.

Istakao  jeda je SBU pomogla “Kijevstaru” da povrati svoje sisteme u svega nekoliko dana i da odbije nove sajber napade.

Generalni sekretar NATO sazvao je za 10. januar sastanak Savjeta NATO-Ukrajina na nivou ambasadora, na zahtjev Kijeva.

Amerika je u potpunosti izgubila vjeru u pobjedu Ukrajine i zato podstiče Kijev na pregovore s Moskvom, rekao je bivši savjetnik američkog predsjednika Ronalda Regana za „Amerikan konzervativ”.

„Dok Ukrajinci preživljavaju drugu zimu u sukobu, administracija Džozefa Bajdena je očigledno odustala od razmišljanja o pobjedi Ukrajine…. Umjesto toga Vašington smatra da obe strane treba da vode pregovore”, naveo je Dag Bendou.

Takođe je naveo da su se američke izjave o Ukrajini značajno promijenile: dok je na početku sukoba Bijela kuća govorila o zauzimanju Krima o porazu Rusije sada insistira na diplomatskom rješenju sukoba, kao i da Moskvi ostanu nove teritorije.

„Vratiti Donbas i Krim. Razoružati Moskvu.. Slomiti Rusiju. Ipak, sada je cilj saveznika da pripreme Kijev za pregovore”, konstatovao je on.

Pais: Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni

Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni, oni koriste to što imaju i ne obavezno ono što je najbolje za uništavanje ciljeva, piše španski list „Pais” pozivajući se na jednog ukrajinskog vojnika.

Mlađi vodnik 47. mehanizovane brigade ukrajinske brigade, Aleksandar, rekao je za španski dnevnik da i njegova jedinica, kao i mnoge druge, osjećaju deficit municije.

U slučaju deficita vojne pomoći sa Zapada Kijev nema plan B, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba za Si-En-En.

„Nemamo plan B. Sigurni smo u plan A”, rekao je on.

„Forbs”: Tenkovi „abrams” se nigdje ne mogu vidjeti

Časopis „Forbs” piše da se tenkovi „abrams”, otkako su stigli u Ukrajinu, nigdje ne mogu vidjeti.

„Prošlo je dva mjeseca otkako su nekadašnji američki tenkovi M-1 stigli u Ukrajinu i dva mjeseca otkako nismo vidjeli nikakav dokaz o njihovom postojanju”, navodi se u članku.

Kako se navodi, nejasno je šta Kijev sa njima radi i kojoj brigadi su predati.

Bijela kuća je ranije potvrdila da je prva partija ovih tenkova isporučena Ukrajini i da Amerika namjerava da ukupno da Kijevu 31 tenk.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov priznao je ranije da američki tenkovi neće dugo opstati na frontu.

Ruski demineri u Marijupolju i okolini uništili dve hiljade neeksplodiranih mina

Ruski demineri su u roku od tri mjeseca u Marijupolju i okolini uništili dve hiljade neeksplodiranih mina, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Breton-Gordon: Ukoliko se Ukrajina suoči sa velikim problemima na frontu NATO bi mogao da pošalje snage na teritoriju te zemlje

Ukoliko se Ukrajina suoči sa velikim problemima na frontu NATO bi mogao da pošalje snage na teritoriju te zemlje, smatra britanski pukovnik u ostavci Hemiš de Breton-Gordon.

Ukoliko Ukrajini ne bi dobro išlo, kako je rekao, Alijansa bi mogla da uđe u rat sa Rusijom u narednih nekoliko godina.

Pripadnici grupe „Zapad” ruske vojske su uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „kornet” uništili ukrajinske dronove

Pripadnici grupe „Zapad” ruske vojske su uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „kornet” uništili ukrajinske dronove na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gubici tehnike u Ukrajini ugrozili su reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa, piše američki časopis „Militari voč”.

Novinari su čak to uvrstili na listu 10 najvažnijih događaja 2023. na vojnom planu.

„S obzirom na to da je zapadna tehnika decenijama reklamirana kao vodeća u svijetu po svojim karakteristikama posljedice sukoba u Ukrajini mogu da potkopaju reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa”, navodi se u članku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *