Press ESC to close

Ben-Gvir: Nagraditi policajca koji je ubio palestinsko dijete

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir stao je u odbranu policajca koji je ubio palestinsko dijete u izbjegličkom kampu Shu'afat, u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir stao je u odbranu policajca koji je ubio palestinsko dijete u izbjegličkom kampu Shu'afat, u okupiranom istočnom Jerusalemu, rekavši da bi on “trebao biti nagrađen”.

Video snimak, koji je bio virtuelan na društvenim mrežama, prikazuje dječaka Ramija Al-Halhoulija (13 godina) kako se igra vatrometom sa drugom djecom, nakon čega ga je izraelski policajac upucao i ubio.

Jučer je izraelska policija objavila otvaranje istrage o incidentu, za koji je navela da se dogodio tokom “nasilnih nereda u izbjegličkom kampu Shu'afat, koji su uključivali bacanje molotovljevih koktela i ispaljivanje vatrometa direktno na snage sigurnosti”.

Radio Izraelske vojske javio je da je Ben-Gvir danas stigao u istražni centar u pratnji dvojice advokata da ponude odbranu policajcu koji je pozvan da da iskaz.

Ben-Gvir je rekao novinarima: “Oni pokušavaju obeshrabriti naše borce; policajac uopće nije trebao biti pozvan da da iskaz. Radit ću na tome da mu dam priznanje. On treba da dobije nagradu, a ne da se protiv njega vodi istraga.”

Nastavio je: “Šokantno je da se odjeljenje usudilo pozvati heroja policajca koji je uradio ono što svi očekujemo od njega da uradi, to je, zaista, sramotno. Ovom policajcu dat ću zahvalnicu.”

Izraelska novinska web stranica Ynet citirala je zvaničnika u policijskom istražnom odjelu koji je rekao da “nema konkretnih optužbi koje bi ovog policajca teretile za kriminalna djela”.

Optužbe protiv Izraela

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Izrael da radi na “eskalaciji” na okupiranoj Zapadnoj obali tokom mjesecu ramazanu, kroz “politiku pogubljenja na terenu” i upozorilo u saopćenju, u srijedu, da je “dosadašnja nekažnjivost Izraela i izbjegavanje sankcioniranja i odgovornosti za zločine, ohrabruje isti da ustrajava u svojim zločinima.”

Izraelska vojska i policija u posljednja 24 sata ubili su (u srijedu ujutro) šest Palestinaca na Zapadnoj obali, dvojicu u gradu Al-Jib, jednog u izbjegličkom kampu Shu'afat u Jerusalemu, dvojicu u gradu Jenin i šestog na kontrolnom punktu u tunelu između Jerusalema i Betlehema, prema zvaničnim palestinskim izvorima.

Napetost se na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem, pogoršava kao rezultat eskalacije operacija izraelske vojske, koje su dovele do smrti 433 Palestinca, ranjavanja oko 4.700 i hapšenja skoro 7.500, prema zvaničnim palestinskim izvorima.

Eskalacija na Zapadnoj obali dolazi u vrijeme izraelskog rata u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine koji je rezultirao smrću desetaka hiljada Palestinaca, većinom djece i žena, te masovnim razaranjima i glađu koja je počela uzimati živote djece i staraca, prema palestinskim podacima i podacima UN-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *