Press ESC to close

Anto Marinčić: Prognoza

Kao i svake godine prvi ožujka u Dragoj našoj počinju svađe političara povodom tog datuma. Bošnjaci-muslimani se na sve načine trude, taj prvi ožujka predstaviti kao Dan nezavisnosti BiH, organiziraju prijame, proslave, na svojim medijima pronalaze gledatelje koji podižu slavu tom danu. Tako je u Sarajevu, u organizaciji opskurnog „Kruga 99“, inače trbuhozborca najradikalnijih islamskih ideja, održana Svečana akademija. Na toj akademiji, dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Refik Lendo iz radikalne stranke SDA, kazao da  je 1. ožujka ‘rođena ideja građanske države’! Tvrdi da su građani, a ne narodi na referendumu glasovali za građansku BiH. Lendo očito ne zna kako je referendumsko pitanje glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegoviniu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, Muslimana, Srba i Hrvata, i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Zanimljiva je činjenica da Bošnjaci-muslimani, izgleda, još uvijek nisu definitivno odlučili koja im je narodnost, jedni su za to da se zovu Bošnjaci, ali ima i onih koji bi da se zovu bosanci, da im to bude narodnost, nacija. Jedan od takvih, možda i najglasniji, je akademik Esad Duraković. Kao i svi Bošnjaci-muslimani Duraković tvrdi kako nema ništa protiv različitosti, ali kaže da one moraju biti podređene državnoj naciji. Jasno je da takav stav, o tome da su u BiH svi neki bosanci neće prihvatiti ni Hrvati ni Srbi, ali ni veliki dio Bošnjaka-muslimana. Uostalom, na zadnjem popisu ogromna većina njih deklarirala se kao Bošnjak, a ne bosanac. Ono što je akademika Durakovića, vjerojatno neugodno, iznenadilo je i stav Hrvatskog narodnog vijeća BiH (HNV) koje stalno kritizira HNS, HDZ i sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom jer je i HNV odbacio tu njegovu ideju o državnioj naciji – bosanac. Duraković, zapravo pokušava kopirati, prepisati ideju Adila Zulfikarpašića i Muhameda Filipovića koji su uspjeli uvjeriti muslimane da prihvate kao svoju narodnost Bošnjak. Možda se Duraković nada kako bi njegovo zagovaranje državne nacije bosanac prihvatili Hrvati i Srbi, međutim takvih Hrvata i Srba moglo bi se nabrojati na prste jedne ruke. No, osnovno je pitanje zašto akademik Duraković inzistira na bosanskoj naciji za sve u BiH? Odgovor je jasan do bola, jer vjeruje da bi Bošnjaci-muslimani jednoga dana kao većinski narod dominirali BiH, a onda, koliko sutra napravili samo svoju islamsku državu Bosnu. Čudi da akademik Duraković i ostali njegovi istomišljenici nisu ništa naučili iz srpskih zabluda o Jugoslaviji u kojoj se preko nekakve nadnacije, Jogoslavena, protežirala velikosrpska ideja. Obje Jugoslavije su se raspale kao kule od karata zbog te ideje. Durakovićevu ideju ne prihvaća ni jedan veći dio Bošnjaka-muslimana, koji su odani ideji SDA.

S druge strane prvi ožujka se kao praznik ne slavi u RS, niti će se ikada slaviti. Nadanja nekih bošnjačkih-muslimanskih intelektualaca i političara da bi jednoga dana Srbi i Hrvati mogli prihvatiti bosansku naciju su, moram uporabiti pravi izraz, glupa da gluplja ne mogu biti. Ono što treba naglasiti, 1. ožujka nije kao praznik usvojen na Parlamentarnoj skupštini BiH, pa tako i de jure nije praznik, što će reći da su Srbi u pravu. Što se tiče Hrvata u BiH njih niti jedan posto taj datum ne doživljava kao državni praznik, ali zbog niza okolnosti, da ih sad ne nabrajam, njihovi političari javno ga priznaju.

Umjesto da se akademik i ostali bošnjački-muslimanski političari ostave  tih ispraznih priča koje nemaju pokriće bilo bi mnogo razumnije da se okrenu rješenju o tri konstitutivna naroda, naravno i svih građana kako je i pisalo u referendumskom pitanju.

Budući da su najnoviji pregovori vladajuće koalicije, održani u Mostaru propali, da nije bilo pomaka u donošenju zakona o Sudu i Izmjenama izbornoga zakona, mnogi se pitaju hoće li BiH EU 21. ožujka darovati status pregovarača za ulazak u EU. Neki političari nadu polažu u još nekoliko preostalih dana, kao, vrlo je moguće da ipak usuglase ta tri bijedna uvjeta koja bi na parlamentu bila usvojena u što trezveni ljudi sumnjaju.

Iako je nezahvalno prognozirati uvjeren sam da će EU zažmiriti na oba oka i BiH dodijeliti taj status.

Zašto sam u ovo siguran?

Prisjetimo se nekih činjenica. Prvi studenoga 20024, Von der Leyen je, u sklopu svoje balkanske turneje došla i u Dragu našu, nekoliko dana poslije tog posjeta u vrhu EU donešena je odluka da se BiH da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Ako znamo da je 22. siječnja ponovno posjetila BiH, ako k tomu imamo u vidu činjenicu da je Izvršna direktorica EU pri službi za vanjske poslove, Angelina Eichhorst nešto kasnije kazala da sad više nije potrebno ispuniti onih 14. nego sam tri plus jedan bijedni uvjet da bi BiH dobila otvaranje pregovora, nije teško sabrati dva i dva pa je sasvim je jasno kako je odluka EK da se BiH dodijeli otvaranje pregovora donešena odmah poslije njene balkanske turneje, a prije njenog dolaska u BiH 22. siječnja ove godine. U međuvremenu dolasci europskih političara, te američkog O'Briena pa do zadnjih, ministrice vanjskih poslova Njemačke, Annalene Berbock, ministra vanjskih poslova Italije i Austrije Antonija Tajanija i Alexandera Schallenberga, Schmidtovo odlaganje nametanja samo tehničkih izmjena Izbornoga zakona, bili su samo operativne pripreme pred glavni napad, 21. ožujka, odnosno pred službenu objavu o dobivanju zelenog svjetla. 

Ako pratite ono što pišem, poznato vam je da sam već davno napisao kako će EK BiH dati otvaranje pristupnih pregovora bez da ispuni i jedan jedini uvjet!

Zbog svega toga bi bilo zanimljivo pogoditi što će se poslije dodjele tog statusa događati. Iako je nezahvalno, uvijek je moguće fulati, pokušat ću predvidjeti događanja.

Dakle, koji dan nakon 21. ožujka Schmidt će nametnuti tehničke izmjene Izbornoga zakona. Poslije dobivanja statusa pregovarača sa EU, kompletna bošnjačka-muslimanska politička oligarhija više, ne da neće napraviti nikakav kompromis nego će odbiti bilo kakve daljnje razgovore oko zakona o Sudu bez stranaca i Izmejnama izbornoga zakona u kojemu bi bilo zastupljeno legitimno predstavljanje! Nakon što Schmidt nametne tehničke izmjene Izbornoga zakona RS će sasvim sigurno donijeti svoj izborni zakon i tek onda će uslijediti sr..a u BiH.

Tijekom današnjeg dana bit će održana još jedna rasprava glede suđenja predsjedniku Republike Srpske Dodiku. U svijetlu tog političkog suđenja treba imati u vidu da su Bošnjaci-muslimani, preko Azre Zornić, podnijeli kaznenu prijavu protiv Čovića, kako Zornićka tvrdi, zbog blokiranja provođenja presude europskog suda za ljudska prava. Eto, za neprovođenje te odluke kriv je Dragan Čović. Na koji način to misli dokazati pitanje je za milijun dolara. Možda se nada da će Marphy, Schmidt i ostala bruxselleska svita izvršiti pritisak na Sud. Bošnjačka politička oligarhija se nada kako će Sud BiH dobiti naputke od stranaca da osude Dodika i Čovića, zabrane im politički rad, tako će se riješiti dvojice protivnika koje znanjem i pameću ne mogu poraziti. Ono što im nikako nije jasno je sjedeće, i kad bi se takvo što dogodilo nisu na taj način iz BiH eliminirali Hrvate i Srbe. Nije im jasno da bi će poslije njih dvojice doći još mlađi i sigurno tvrđi pregovarači od njih dvojice.

Draga naša, Žepče, 6. ožujka 2024.                                     Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *