Press ESC to close

Anto Marinčić: Neka visi Pedro!

Šesti ožujka sam, na ovom portalu, napisao – Ako pratite ono što pišem, poznato vam je da sam već davno napisao kako će EK BiH dati otvaranje pristupnih pregovora bez da ispuni i jedan jedini uvjet!

Zbog svega toga bi bilo zanimljivo pogoditi što će se poslije dodjele tog statusa događati. Iako je nezahvalno, uvijek je moguće fulati, pokušat ću predvidjeti događanja.

Dakle, koji dan nakon 21. ožujka Schmidt će nametnuti tehničke izmjene Izbornoga zakona. Poslije dobivanja statusa pregovarača sa EU, kompletna bošnjačka-muslimanska politička oligarhija više, ne da neće napraviti nikakav kompromis nego će odbiti bilo kakve daljnje razgovore oko zakona o Sudu bez stranaca i Izmjenama izbornoga zakona u kojemu bi bilo zastupljeno legitimno predstavljanje! Nakon što Schmidt nametne tehničke izmjene Izbornoga zakona RS će sasvim sigurno donijeti svoj izborni zakon i tek onda će uslijediti sr..a u BiH.

Dakle, Draga naša dobila je pregovarački status za ulazak u EU, ali baš onako kako sam ranije pisao – uradite još ovo i ovo… Onomu tko zna gledati i razmišljati svojom glavom jasno je sljedeće: Bosna i Hercegovina de jure jest dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za ulazak u EU, ali de facto NIJE! Nakon davanja tog zelenog svjetla, skoro sve članice EU preko svojih političara kazale su da se mora ispuniti još osam od onih famoznih 14. uvjeta. Do tada nema ništa od počinjanja pregovora, nema ništa od otvaranja i jednog jedinog poglavlja.

Na temelju čeg se sve ovo vidi?

“Igra” svjetskih političara jako je umotana u celofan pa će onaj koji želi razumjeti ovaj tekst morati imati malo više strpljenja. Dakle:

EU, naravno slušajući Ameriku, dala je zeleno svjetlo BiH za otvaranje pregovora samo iz jednog jedinog razloga, da se de jure kaže Rusiji – BiH je naša interesna zona, odbijte od nje. To što nema nekih opipljivih dokaza da Rusiju zanima BiH, uopće nije bitno. Uostalom, vrlo brzo nakon ubojstva Sadama Huseina ispostavilo se da je Amerika lagala o njegovom posjedovanju nuklearnog oružja – ali zar je to važno. Važno je da smo mi njega smakli. Mnogo ranije prije davanja zelenog svjetla BiH za otvaranje pregovora, Schmidtu je jasno zapovjeđeno da sa nametanjem Izmjena izbornoga zakona sačeka nekoliko dana poslije 21. ožujka. Postoji više razloga zašto je to Schmidt sada uradio. Prvi, da je te izmjene nametnuo prije 21. ožujka Europsko vijeće ne bi moglo dati, de jure, zeleno svjetlo. Drugi, ne manje zanemariv, razlog jest da se Bošnjacima-muslimanima potvrdi ono što im je nekoliko puta Schmidt, skoro pa ovako otvoreno kazao – ne prihvatajte nikakve izmjene Izbornoga zakona, pogotovu ne one o legitimnom predstavljanju koje traže Hrvati. Kako bi još više ohrabrili Bošnjake-muslimane u destrukciji javili su se i Amerikanci nakon prijedloga HDZ-e o Izmjenama izbornoga zakona, kazavši da to nije dobar prijedlog. Isto je i sa Zakonom o sudu bez stranih sudaca. Jasno vam je kako su se Schmidt i Murphy prije toga dogovorili sve detalje.

I sad je na potezu Dodik, odnosno Republika Srpska. Ukoliko Dodik ne uspije progurati svoj Izborni zakon, slobodno se može pozdraviti sa svim što je do sada radio. Ako Parlament Republike Srpske ne donese svoj izborni zakon i jasno ne kaže, Schmidtov zakon se u Republici Srpskoj ne će primjenjivati Dodik će biti prošlost. No, budući da Schmidt, Murphy, odnosno EU i Amerika, znaju da Dodik ne će odustati, već prije nego je donešena odluka o davanju BiH zelenog svjetla za otvaranje pregovora, skrojen je plan kojim će to oni onemogućiti i u svojoj nadmoći (čitaj sili koju imaju, i vojnu i gospodarsku) odmah nakon Schmidtova nametanja “tehničkih” izmjena Izbornoga zakona ide, na prvi pogled nebitno priopćenje: – Vijeće EU produžilo okvir restriktivnih mjera za BiH do ožujka 2026.

Što to znači?

Pozorno pročitajmo dio iz tog priopćenja.

”Europska unija će stoga zadržati svoju sposobnost (rekoh već koju) da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima i entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine”. Kako bi bili potpuno jasni, jer znaju da će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon, dodali su: “Restriktivne mjere mogu se uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Daytonski/Pariški opći okvirni sporazum za mir”, itd.

Sad ću nakratko “odlutati”, naravno u svrhu što boljeg razumijevanja ovoga što pišem. Tamo, početkom devedesetih, na random mjestu u “Natronci”, raspravljali smo o tome koji su zakoni bolji. Većina mojih prijatelja, tada samo Muslimana, a danas Bošnjaka-muslimana vatreno je zagovarala uvođenje šerijatskog zakona, ono, uhvaćen si u krađi nečega, recimo zlatne narukvice, ima da ti se odsiječe ona ruka koja je uzela narukvicu. Bio sam jako ozbiljan u uvjeravanju, posebno mog prijatelja Ferida, da sam i ja za takav zakon. S početka je bio sumnjičav, ali nakon što sam ustrajao u tvrdnji da sam i ja za šerijatski zakon – ukrao si desnom rukom, ima da ti se odsiječe, povjerovao mi je. Nekoliko minuta nakon što je prestala ta rasprava upitao sam ga: Feride, što misliš, uhvati policija tvoje i dijete generalnog direktora  ”Natronke” u krađi ogrlice, što će sud utvrditi, čije je dijete, koja ruka je ukrala narukvicu? Uuuhhh, osta moje dijete bez ruke –  shvatio je konačno.

Što želim reći? Jasno je kao dan da će oni koji su sebi zadržali pravo gore navedenih restriktivnih mjera utvrditi kako Dodiku, ne da treba odsjeći ruku, nego da ga treba trajno politički eliminirati, zabraniti mu politički rad, a ako to ne bi dalo uspjeha Amerika bi sa prijateljima primijenila metodu kao i sa Sadamom Huseinom. To što bi se kasnije dokazalo da Dodik nije posjedovao atomsko oružje, koga bi to bilo briga. Kako bi dodatno ohrabrili Sejde Komšiće, koji ne treba se zavaravati postoje i u srpskom narodu, dodali su da restriktivne mjere mogu primijeniti i prema entitetima. Budući da Sejdo Komšić za ovu kolumnu, ali i inače nije bitan, nečovjek ostaje nečovjek, samo ću spomenuti njegovu mržnju prema svemu hrvatskom, a ne smeta mu pozicija hrvatskog člana Predsjedništva, uz napomenu narodne mudrosti koja kaže – gori ti je poturica od Turčina. Pitanje je za milijun dolara, ima li netko u Republici Srpskoj tko jedva čeka da Dodiku zabrane politički rad i ako ima kako se zovu? Ima li neki Srbin-Srpkinja da bi se potur(č)io(la)?

No, treba znati i jasno kazati što je najbitnije u “zadržavanju svoje sposobnosti da nametne restriktivne mjere”, sve tamo do ožujka 2026., naravno sa mogućnošću da i taj rok produže.

Nakon ovoga slijedi nametanje zakona o imovini!

I to planiraju nametnuti najkasnije 2026, točnije poslije izbora kada je od strane Amerike planirana dekonstrukcija SNSD-a, njeno uklanjanje sa vlasti, kao što su eliminirali i SDA sa Bakirom Izetbegovićem.

Znam da nije potrebno spomenuti kako su sve bošnjačke-muslimanske političke stranke, kao i političari pojednici prihvatili Schmidtovo nametanje, čak i jako pohvalili, kao ni to da se oni nadaju na taj način izbjeći onih preostalih osam uvjeta. Nema potrebe napominjati ni to da se, jadnici, nadaju kako će tim nekim svojim podaničkim prihvaćanjem svega u konačnici dobiti samo svoju, bošnjačku-muslimansku državu, ali budući je ponavljanje majka znanja nije zgoreg ponoviti.

Glede Čovića i stavova Hrvata u Dragoj našoj iluzorno je trošiti riječi. Nažalost, Hrvati u BiH su toliko nejaki da nisu u stanju čak ni smisliti neko razumno priopćenje glede Schmidtova nametanja “tehničkih” izmjena Izbornoga zakona!

I na koncu izjava iz Bruxellesa nakon Schmidtova nametanja “da se izvršne ovlasti Visokog predstavnika trebaju koristiti samo kao posljednja mjera” te da je međunarodna supervizija “nekompatibilna s europskom budućnošću BiH” samo je još jedna u nizu dogovorenih, licemjernih izjava i poteza, samo je potvrda da od pravog otvaranja pregovora oko ulaska BiH u EU još dugo nema ništa. Tko ono reče, pregovori oko ulaska BiH u EU trajat će duže nego je BiH bila pod okupacijom Turske? Tko god je to rekao svaka mu čast na dalekovidnosti!

Svim katolicima sretan Uskrs!

Draga naša, Jadna naša, 27. ožujka 2024.          Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *