Press ESC to close

Anto Marinčić: Draga naša

Čija je Bosna, čija je Hercegovina, čija je Republika Srpska i čija je Bosna i Hercegovina? Što je Bosna, država, regija, zemljopisni opis jednog nikad točno definiranog prostora niti omeđenog čvrstim granicama? Na primjer, kad prođete kroz tunel iz pravca Bugojna prema Kupresu, takozvana Kupreška vrata, ogromna većina običnih ljudi, ali i stručnjaka koji se bave zemljopisom, poviješću, kažu da je tu granica između Bosne i Hercegovine. Također, kad krenete od Sarajeva prema Konjicu i Mostaru, prođete tunel na Ivanu, kažu da ste u Hercegovini. E, sad, kad dođete u Bileću postavlja se pitanje je li Bileća u Hercegovini. Opet, kad pređete most na Usori, iz pravca Maglaja prema Doboju, kažu da je to Republika Srpska, koja se do Daytona nije spominjala. Teško da će običan građanin znati gdje se nalazi Brčko, u Bosni, u Republici Srpskoj ili je u Bosni i Hercegovini. Bosna je i rijeka, Bosna je imenica. Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Hercegovina, su također imenice. Govori li se na svim navedenim prostorima isti jezik i kako se točno zove taj jezik, bosanski, hrvatski, srpski ili možda bosanskohercegovački?

Na sva ova, ali i niz drugih pitanja koja se postavljaju, Boga ti pitaj otkada, odgovor su najavili iz jednog od esdeaovih politbiroa koji se nazvao “Krug 99”. Zajedno sa još nekim nevladinim organizacijama planirali su konvenciju za 4. srpnja ove godine, pod nazivom “Bosna je naša – Bosanska”. Održavanje ovoga skupa obrazlažu potrebom da se na transparentan i patriotski način pokaže otpor daljnjem urušavanju države, njezine cjelovitosti stabilnosti te društvenom i državnom biću, ma što god to značilo.

I sad tu nastaje “mali” problem. Nisu rekli koje države, nisu rekli kako se ta država zove. Kako tvrde, sudjelovanje na zakazanom skupu prihvatili su predstavnci akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka. Na toj konvenciji, prema najavama trebalo bi izraziti političko jedinstvo u temeljnim pitanjima, a posebno u kontekstu Deklaracije svesrpskog sabora i drugih doktrina podjela i hegemonije nad BiH, kaže Adil Kulenović predsjednik organizacijskog odbora.

Fino je to rekao naš Adil, baš fino pa ćemo se zato malo osvrnuti na neke njegove formulacije. Koliko akademskih zajednica imamo u Bosni i Hercegovini, kako se službeno zove država u kojoj se sve ovo događa i događati će se? Hoće li na tom skupu biti, predstavnici dvije akademske zajednice, koliko ih do sada imaju Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini? Hoće li na tom skupu biti predstavnici Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske?

Patriotski način?

Tko su patrioti? Vole li, na primjer, Hrvati Bosnu i Hercegovinu? Vole li je i Srbi, jesu li Hrvati i Srbi patriote? Ili to patriotski način podrazumijeva svojevremeno jednu vojnu formaciju? Što vole Bošnjaci-muslimani, Bosnu ili Bosnu i Hercegovinu? Kako se službeno zove država o kojoj će biti riječi na tom skupu? Kojim jezikom će se govoriti na tom skupu? I još jedno pitanje, svih pitanja, čija “Naša – Bosanska”?

Ako su organizatori tog skupa mislili samo na Bosnu, službeno država Bosna ne postoji. U ustavu piše da je to država tri naroda pa su izrijekom nabrojani Bošnjaci, Srbi, Htvati, svi građani BiH i ostali. Ne spominju se Bosanci. Što ćemo sad, kako onda može biti ‘naša – bosanska’!? U ustavu piše da su službeni jezici bosanski, srpski i hrvatski. I sad tu dolazimo do jednog problema, nadod bošnjački, a jezik bosanski, priznat ćete, malo nelogično. No, moguće je da su se Bošnjaci odlučili svoj jezik nazvati po rijeci Bosni. Ako bi to bilo tako, čini mi se da je bošnjački narod jedini u svijetu koji je svoj jezik nazvao po nekoj rijeci. Ali, dobro, što bi se danas reklo, legitimno je to, ne zna se je li legalno, što reče, Milorad Dodik može biti i lonac bosanski.

Hegemonije nad BiH?

Zanimljivo, jako zanimljivo. Na koje i kakve hegemonije misle organizatori tog skupa? Možda misle na hegemoniju svjetskih sila, posebno Amerike koja ni komu u Bosni u Hercegovini, u Rapublici Srpskoj u Brčkom, ne dopušta ništa što ne bi bilo u skladu s američkim interesima? Možda misle na hegemoniju Visokog predstavnika i OHR-a, koja mijenja i nameće zakone u jednoj, kako kažu, suverenoj državi? Možda misle na hegomoniju Rusije?  Ali, da ne bude zablude, organizatori tog “patriotskog skupa” prvenstveno misle na hegemoniju Srbije i Hrvatske. Ako bi netko, možda imao zablude, pa kazao misle samo na hegemoniju Srbije bio bi u velikoj zabludi, organizatori skupa jednako, svim srcem i žarom mrze Hrvatsku i Hrvate, mrze Srbiju i Srbe.

I da se sada spustimo na ovozemaljska, svakodnevna događanja.

Je li Feđa, zapravo Ferid, Štukan patriota?  Ako je vjerovati “Stavu.ba” on je dezerter, lažni specijalac koji glumi žrtvu i vidi u tom priliku za osobni profit. On je prema njihovom pisanju i narkoman, alkoholičar, ateist, Jogosloven, koji je svojevremeno tvrdio da su ga u Sarajevu obučavali mudžahedini za snajperistu i bombaša samoubojicu, da prenosi drogu preko granice kako bi se parama od droge financirale neke mudžahedinske akcije. Istina, taj Ferid Štukan tvrdi da je samo jednom kao snajperist pucao, ali ne na Srbe niti Hrvate, nego je ubio jadnog psa. Također u “Stavu” pišu, da je sam Ferid Štukan kazao da je u ludnici bio jedanaest mjeseci! Sam Ferid Štukan već neko vrijeme tvrdi da je umjetnik. Je li sada jasnije kako Srbija vrši hegemoniju nad “našom Bosnom”? Zamislite, jednog takvog, jako pozitivnog tipa i umjetnika, Srbija je deportirala?

Međutim, to nije sve u nizu divnih pa i umjetničkih ostvarenja Ferida Štukana, koji sebi tepa Feđa, a kako se “vlasi ne bi dosjetili”, jedno od njegovih najznačajnijih “umjetničkih djela” je ono kada je na križ na sarajevskoj katedrali navukao kondom, nazvavši to svojim umjetničkim prefomansom. Nije jasno kako se nije dosjetio pa od toliko džamija u Sarajevu kondom navukao na šiljak džamije! Da se kojim slučajem toga dosjetio izazvao bi mnogu veću medijsku pozornost, ali, eto, nažalost to mu nije palo na pamet. Nakon tog “umjetničkog performansa”, primili su ga da radi u Hrvatskoj. Dok im tamo nije pokrao pare. Tada je dobio otkaz, što je dokaz da i Hrvatska vrši hegemoniju nad “našom Bosnom”.

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet po kaznenoj prijavi koju je ministarstvu unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mhmedagića Osmice, Nedžada Herende, te NN. lica, podnio Edin Garaplija, bivši pripadnik Službe državne sigurnosti. Osim ostalog u prijavi se navodi kako su baš ta lica izvršila prikrivanje kaznenih djela terorizma i ubojstava vršilaca najviših sigurnosnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine (možda Garaplija tu misli na ubojstvo, atentat na doministra policije F BiH, Hrvata Joze Leutara) koje su činili pripadnici tajne jedinice za likvidaciuje “Ševe”.

Eto, poštovani čitatelji, možda će vam sada biti jasnije zašto sam ja prva osoba koji je ovu državu još prije nekih 25 godina nazvao Draga naša!

Draga naša, Žepče, 27. lipnja 2024.                                                                       Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *