Press ESC to close

Za poziciju predsjednika Rusije boriće se četiri kandidata

MOSKVA- Centralna izborna komisija (CIK) Ruske Federacije okončala je proces registracije kandidata za predstojeće predsjedničke izbore i na kraju zvanično odobrila nadmetanje četiri kandidata, prenijeli su danas ruski mediji.

Prvi put od 2008. godine na izborima će se nadmetati samo četvorica kandidata: Leonid Slucki iz Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR), Vladislav Davankov iz pokreta Novih ljudi, Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF) i aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji se kandiduje za peti mandat kao nezavisni kandidat, prenosi TASS. Period nominacije za stranačke kandidate bio je između 8. decembra i 1. januara, dok je za samoproglašene kandidate istekao 27. decembra.

Predsjednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova rekla je 28. decembra da su kanidature za predsjedničke izbore u Rusiji podnijele ukupno 33 osobe, uključujući devet kandidata iz političkih partija i 24 nezavisna kandidata. Međutim, samo njih 15 je na kraju predalo dokumentaciju potrebnu za registraciju kandidata. Kada je 1. januara istekao rok za podnošenje dokumentacije kandidata, u trci je ostalo samo njih 11: tri nezavisna kandidata – aktuelni predsjednik Vladimir Putin, blogeri Rada Ruških i Anatolij Batašev, kao i osam kandidata iz političkih partija.

Prema propisima, samoproglašeni kandidati morali su da prilože 300.000 potpisa podrške, a kandidati vanparlamentarnih stranaka 100.000 potpisa. Aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin, čiji su aktivisti prikupili preko 3,5 miliona potpisa podrške, dobio je status kandidata 29. januara, a na kraju procesa CIK Ruske Federacije je odobrila učešće četiri kandidata na predsedničkim izborima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *