Press ESC to close

Vučević: Pokrećemo inicijativu za vraćanje služenja vojnog roka

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane danas će zvanično pokrenuti inicijativu kod predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka odnosno da opet reaktiviramo zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka, rekao je Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Vučević je kazao da bi takav vojni rok trebalo da traje do četiri mjeseca, a može biti i kraće, ali da će se to tek vidjeti kad se bude procijenilo kolika je dužine obuke potrebna.

On je podsjetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto samo suspendovano što znači da samo treba ukinuti suspenziju, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava, prenosi Kurir.

Na pitanje kada bi to moglo da počne, Vučević je rekao da to tek treba razmotriti – da li je to od 2025, 2026… a prije toga treba obezbjediti i infrastrukturu za dolazak regruta.

Vučević je rekao da poslije 13 godina rezervni sastav treba da se popunjava i da smo izgubili 13 generacija. Jezgro Vojske Srbije ostaje profesionalna vojska ali da je neophodan stalni priliv regruta.

On je naglasio da se Srbija ne sprema ni za kakve ratove ili sukobe, ali da je Vojska Srbije garant mira i stabilnosti i što je jača vojska, jača je i država. On je podsjetio i na članice NATO od kojih mnoge nikad nisu ukidale obavezni vojni rok ali i na neke koje su ga vratile poput baltičkih i skandinavskih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *