Press ESC to close

Vojna parada u Moskvi: 9.000 učesnika, 75 jedinica vojne tehnike, avijacija… (VIDEO)

MOSKVA – Na Crvenom trgu u Moskvi održana je vojna Parada pobjede u čast 79 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu.

Ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu rekao je ranije da na paradi na Crvenom trgu učestvuje više od 9.000 ljudi i 75 jedinica vojne tehnike, kao i avijacija.

Parada se održava u 28 gradova Rusije, ukupan broj učesnika je više od 50.000, te oko 1.000 uzoraka naoružanja i vojne tehnike.

Na paradi povodom Dana pobjede u Velikom otadžbinskom ratu u Moskvi obratio se ruski predsjednik Vladimir Putin.

A legendary Soviet era T-34 tank with a red flag atop rolls during the Victory Day military parade in Moscow, Russia, Thursday, May 9, 2024, marking the 79th anniversary of the end of World War II. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je građanima Rusije Dan pobjede, rekavši da su Rusija i ruski narod podnijeli veliku žrtvu tokom Drugog svjetskog rata koja nikada neće biti zaboravljena.

“Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali nećemo dozvoliti da nam prijete. Naše strateške snage uvijek su u borbenoj pripravnosti”, istakao je Putin tokom svog obraćanja.

On je istakao da je ruski narod podnio veliku žrtvu i da je sada na djelu revizionizam istorije koji je dio opšte politike zapadnih elita koje izazivaju sve više sukoba.

“Mi odbacujemo pretenzije svake države i Rusija će učiniti sve da ne dozvoli globalni subkob, ali nećemo nikome dozvoliti ni da nam prijeti. Naša sudbina je budućnost je određivana u velikim junačkim bitkama kod Smolenska, Staljingrada, Kijeva, Kurska, Murmanska”, naglasio je Putin.

Ističući da Rusija sada prolazi težak period, Putin se posebno osvrnuo na “junake” na prvoj liniji fronta.

“Klanjamo se vašoj hrabrosti i požrtvovanosti i cijela Rusija je uz vas, vjeruje u vas i pati sa vama. Vaša sudbina i podvizi povezuju vas sa pokolenjima svetih branilaca naše otadžbine”, istakao je Putin.

On je rekao da Rusija nikad neće zaboraviti uspomene na sinove, kćeri, muževe, sestre, braću, žene i prijatelje koji su dali živote u Velikom otadžbinskom ratu.

“Klanjamo se i pred vetarnima koji su nas napustili i pred civilima koji su poginuli u divljačkim napadima nacista”, naveo je Putin.

On će imati odvojene sastanke sa pojedinim stranim liderima, među kojim sa predsjednikom Kube Migelom Dijazom Kanelom, kao i sa predsjednicima Laosa i Gvineje-Bisao.

Nakon parade lideri su položili cvijeće na Grob neznanog junaka izvan zidina Kremlja.

Paradi su prisustvovali brojni svjetski lideri, među kojima je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Nisu pozvane “neprijateljske zemlje”

Moskva nije uputila pozive za vojnu paradu povodom Dana pobjede ambasadorima i zvaničnicima neprijateljskih zemalja, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Ne, neprijateljske zemlje neće biti pozvane na paradu treću godinu zaredom. One nisu pozivane od 2022. jer režimi u tim zemljama sprovode neprijateljsku politiku”, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da se koristi termin neprijateljska, ali da te države u stvari sprovode agresivnu politiku prema Rusiji.

“Oni to formulišu kao nanošenje strateškog poraza Rusiji. Sa naše strane, mi to formulišemo kao hibridni rat”, rekla je Zaharova u intervjuu za TASS.

Prema njenim riječima, udruženja veterana u neprijateljskim zemaljma nisu pogođena odlukom o nepozivanju na paradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *