Press ESC to close

Velika promjena: Isti punjač za sve uređaje od 2024. godine

Od 2024. godine svi telefoni, tableti i kamere moraće imati jednak punjač.

Utor poznat i kao USB-C postaje standard u EU i svi će mu se morati prilagoditi, podsjetila je na to današnjom objavom i Evropska komisija.

– Čekanje je gotovo. Od 2024. godine USB-C će biti standard za sve elektronske uređaje u EU. Od 2024. godine više nećemo slušati: ‘Oprosti, nemam taj kabl’ – piše Evropska komisija, dodajući da se učinci već vide.

Ova odluka, na kojoj godinama radi i za koju se zalaže SDP evrozastupnica Biljana Borzan, donesena je prije nekoliko godina. No, proizvođači su dobili vremena za prilagođavanje. Savjet EU dao je konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za telefone i ostale elektronske uređaje još ranije.

– Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjeće novac i vrijeme, te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada – izjavio je prošle godine Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine.

Novo pravilo ne stupa na snagu odmah 1. januara. Proizvođači i prodavači imaju još vremena za prilagođavanje.

– Do kraja 2024. godine svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u EU moraće biti opremljeni USB-C priključkom za punjenje. Od proljeća 2026. godine obveza će se proširiti i na prenosne računare – objavio je Evropski parlament u oktobru.

– Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice i slušalice s mikrofonom, konzole za videoigre i prenosni zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosni navigacioni sistemi, slušalice i prenosni računara koja se mogu puniti kabelom moraće biti opremljeni USB tip-C priključkom – detaljno opisuje EK.

USB-C utori su najčešći i najstandardniji način punjenja i spajanja mobilnih telefona i druge elektronske opreme. No, popularni Ajfon ima drugačiju vrstu utora. Oni su već ove godine u EU počeli prodavati mobilne telefone s USB-C utorom.

Krajem 2021. godine, kad je ova odluka objavljena, izrazili su zabrinutost, prenosi Indeks.

– Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umjesto da ih podstiče, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta – poručili su iz Epla.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *