Press ESC to close

Vanredno stanje na Haitiju: Bande oslobodile skoro 4.000 zatvorenika

Na Haitiju je proglašeno vanredno stanje u trajanju od 72 sata i uveden policijski čas, a vlada je najavila da će krenuti u potragu za ubicama, otmičarima i drugim nasilnim kriminalcima za koje vjeruje da su pobjegli iz zatvora pošto su bande oslobodile skoro sve zatvorenike muškarce, javlja jutros Bi-Bi-Si.

Naoružane bande upale su u zatvor u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu i oslobodile brojne zatvorenike. Većina od oko 4.000 muškaraca koji su bili u zatvoru u glavnom gradu je pobjegla, rekao je lokalni novinar za Bi-Bi-Si.

Među zatvorenicima su bili članovi bande optuženi za ubistvo predsjednika Žovenela Mojzea 2021. godine.

– Policiji je naređeno da upotrijebi sva sredstva koja su joj na raspolaganju za sprovođenje policijskog časa i hapšenje svih prekršitelja – izjavio je ministar finansija Patrik Boaver koji obavlja dužnost premijera.

Nasilje na Haitiju, najsiromašnijoj zemlji u Americi, eskaliralo je posljednjih godina, a bande koje žele da svrgnu privremenog predsjednika Arijela Anrija kontrolišu 80 odsto Port-o-Prensa.

Najnoviji talas nasilja počeo je u četvrtak, kada je predsjednik otputovao u Najrobi kako bi razgovarao o dolasku međunarodnih snaga bezbjednosti pod vođstvom Kenije.

Vođa bande Džimi Šerizije izjavio je da će voditi koordinisani napad kako bi uklonio Anrija, dodajući da je cilj napada da budu uhvaćeni šef policije Haitija i ministri i spriječen povratak Anrija.

– Svi mi, naoružane grupe u provincijskim gradovima i naoružane grupe u glavnom gradu, smo ujedinjeni – rekao je bivši policajac za koga se smatra da stoji iza nekoliko masakara u glavnom gradu, prenosi Bi-Bi-Si.

U talasu naoružanih napada četiri su policajca ubijena, a pet ih je ranjeno. 

Francuska ambasada na Haitiju savjetovala je da se ne putuje u glavni grad i njegovu blizinu.

Od ubistva predsednika Mojzea 2021. godine na Haitiju je nasilje u porastu. Još nije izabran njegov nasljednik, a izbori nisu održani od 2016. godine.

Prema političkom dogovoru, trebalo je da izbori budu održani, a Anri je trebalo da se povuče sa dužnosti do 7. februara, ali to se nije dogodilo.

UN su u januaru saopštile da su prošle godine više od 8.400 ljudi bili žrtve nasilja bandi na Haitiju, uključujući ubistva, povrede i otmice, što je dvostruko više od broja zabilježenog 2022. godine.​

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *