Press ESC to close

UN: Polovina stanovništva u Pojasu Gaze gladuje

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 65. dan. Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju sa operacijama u Pojasu Gaze. Deluju u svim djelovima enklave, sa kopna, mora i iz vazduha.

Svjetski program za hranu: Polovina stanovništva u Pojasu Gaze gladuje

Visoki zvaničnik Svjetskog programa Ujedinjenih nacija za hranu upozorio je da polovina stanovništva u Pojasu Gaze gladuje zbog oružanih borbi Izraela i Hamasa.

Zamjenik direktora Svetskog programa za hranu Karl Skau tvrdi da je samo deo potrebnih zaliha mogao da uđe u Pojas Gaze. Kaže da devet od 10 ljudi ne može da jede svaki dan.

“Uslovi u Pojasu Gaze učinili su isporuke pomoći skoro nemogućim”, istakao je Skau i dodao da je otvoren samo granični prelaz Rafa prema Egiptu, preko kojeg u palestinsku enklavu stižu ograničene količine pomoći.

Skau je rekao da su on i njegov tim tokom ovonedeljne posjete Gazi vidjeli “strah, haos i očaj” i da su bili svjedoci meteža u skladištima i distributivnim mestima, sa hiljadama očajnih gladnih ljudi.

Sjeverna Koreja: SAD zloupotrebile pravo veta

Zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Son Gjong kritikovao je Sjedinjene Američke Države zbog blokiranja rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, ocenjujući da je Vašington zloupotrebio pravo veta kako bi zaštitio Izrael.

“Zloupotreba prava veta od strane Sjedinjenih Država kako bi zaštitile saveznika koji je masakrirao desetine hiljada civila nije samo manifestacija nelegalnih i nerazumnih dvostrukih standarda, već i vrhunac nehumanog zla”, rekao je Kim za KCNA.

Istakao je da SAD protivreče same sebi time što odobravaju nastavak borbi u Gazi, a istovremeno osuđuju nedavno lansiranje sjevernokorejskog satelita koje, kako je naveo, nije nanijelo štetu nijednoj drugoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *