Press ESC to close

U Zagrebu nestala djevojčica: Da bi je pronašla, policija prvi put aktivirala NENO alarm

Na području Zagreba u petak je nestala 14-godišnja Ines Krnjaković. Djevojčica koja je visoka 165 cm, ima crnu kosu i smeđe oči i slabiju tjelesnu građu u međuvremenu je pronađena, a policija je u potrazi za njom prvi put aktivirala NENO alarm.

Radi se o usluzi Amber Alert koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, u saradnji s Metom, pokrenulo 2022. godine. NENO je, inače, kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba.

NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, na primjer djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

Izdaje se tek kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen djetetov život i zdravlje ili da je izloženo teškoj viktimizaciji, piše 24sata.

Kako funkcioniše NENO Alarm? Ako dijete nestane, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava kompaniju Meta, koja inicira upozorenje tj. NENO Alarm građanima – korisnicima društvenih mreža Facebook i Instagram – u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno.

Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba. Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podijeliti upozorenje svojim prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenskom periodu.

U slučaju poništenja dojave, odnosno pronalaska djeteta, nadležna ustrojstvena jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata. Nakon završene akcije potrage, ujedno se o tome se obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama.

Iz MUP-a su rekli i kako je upotreba ovog sistema izuzetno rijetka i da treba biti ograničena isključivo na najteže slučajeve nestanaka djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *