Press ESC to close

U ponoć počela izborna tišina u Srbiji

U Srbiji je u ponoć počela izborna tišina, uoči ponavljanje izbora na više od 30 biračkih mjesta, i trajaće do zatvaranja tih birališta u subotu, 30. decembra, u 20 časova. Izborna tišina je period tokom koga je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procjene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u mediju koji 48 časova prije dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mjesta objavi procjenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu, koje 48 časova prije dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mjesta, u medijima i na javnim skupovima objavi procjenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Takođe, novčanom kaznom od 10.000 do 40.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje 48 časova prije dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mjesta, u medijima i na javnim skupovima objavi procjenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *