Press ESC to close

U ovoj opštinu u BiH prošle godine rođeno samo jedno dijete

Riječ je o Bosanskom Grahovu iz kojeg, zbog nedostatka posla i neuslovnog života, povratnici postaju iseljenici.

Smješteno u idiličnom pejzažu, na rasksnici putova koji vode za Dalmaciju, Liku, Hercegovinu i Bosnu, ugnijezdilo se Bosansko Grahovo, danas gotovo napušteni grad.

S prosječnom starošću stanovništva većom od 52 godine, po zadnjem popisu, bilo je “najstarija” opština u BiH, a danas je ta brojka vjerojatno i veća.

-Jedan pokazatelj da je to vrlo stara opština, da ne živi puno mladih ljudi – u cijeloj protekloj godini rođeno je samo jedno dijete, a umrlo je 29 osoba – navodi Diana Mamić, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Brojnost učenika u većini razreda osnovne škole je ispod pedagoških standarda.

-Ovu školsku godinu su upisana 4 učenika prvog razreda. Prethodnu godinu bilo je malo bolje stanje – imamo 5 učenika. Sljedeće godine isto. Sve se vrti oko tog broja 5-6. Za tri godine, recimo, tu je malo veća brojka, njih je 9 – stiče Obrenka Novak, direktorka Osnovne škole Grahovo.

I to sve pod uslovom da ni jedna od tih poridica, u potrazi za boljim životom, ne ode u inostranstvo, a tu su i odlasci zbog školovanja.

-Dobar dio mladih, kad završe srednju školu ovdje, odlazi dalje na školovanje – Banjaluka, Beograd, Sarajevo… Zaista, kako ko gdje ima koga, tamo i odlazi. Ali ona strašna sudbina nas je što se ne rađa mladost, djeca se ne rađaju – govori opštinski načelnik Uroš Đuran (SNSD).

Iako se uvijek teško živjelo, kažu, prije desetak godina je bilo bolje.

-Bilo je više naroda, bolje se živjelo, bio je veći stočni fond – sad je to sve manje i manje, narod odlazi, omladina odlazi, nema posla. Najveći problem je što nema posla, nema zapošljavanja i mladi su prisiljeni da napuste Bosansko Grahovo – objašnjava Vojka Benić, povjerenica MZ Preodac.

A, i ono malo privrednika i zanatlija posluje u nemogućim uslovima.

–Te svoje dnevne pazare što moraju da predaju u banku – neko nosi u Drvar, neko u Livno. Da li to ide svaki dan ili svaki drugi dan – zaista ne znam, ali Grahovu nedostaje banka. Niko neće da otvori tu poslovnicu – nema finansijskoga poslovanja da im se to isplati –  upozorava Đuran u izjavi za FTV.

Bosansko Grahovo je iz rata izašlo bez ijednog cijelog krova, razrušeni dječji vrtić žudi za obnovom, a centar grada i danas podsjeća na nedavnu prošlost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *