Press ESC to close

U koliko država može da se putuje bez vize sa pasošem BiH

Na najnovijoj listi najmoćnijih pasoša, na prvom mjestu je pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata, na posljednjem mjestu je Sirija, dok je Srbija na 32. mjestu, a BiH na 44.

Najnoviju listu objavio je Pasport indeks, a kao glavni kriterijum uzet je broj zemalja u koje sa pasošem može da se uđe bez vize. Lista obuhvata 98 zemalja.  

Vlasnici pasoša UAE bez vize mogu da putuju u 180 zemalja, drugo mjesto dijeli pet zemalja Njemačka, Španija, Francuska, Italija i Holandija, čiji građani mogu da putuju u 178 zemalja bez viza. Treće mjesto dijeli takođe pet zemalja – Švedska, Finska, Luksemburg, Austrija i Švajcarska sa čijim pasošem može da se putuje u 177 zemalja.

Šest zemalja je na četvrtom mjestu i to Danska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja, a oni koji posjeduju ove pasoše mogu bez viza da putuju u 176 zemalja. Na petom mjestu je osam zemalja – Singapur, Grčka, Norveška, Češka, Velika Britanija, Mađarska, Japan i Novi Zeland čiji građani mogu da putuju u 175 zemalja bez viza.

Sjedinjene Američke Države dijele šesto mjesto sa Slovačkom i Australijom, a sa tim pasošem može da se uđe u 174 zemalja. Najbolje rangirana zemlja iz regiona je Slovenija koja je na sedmom mjestu, slijedi Hrvatska sa čijim pasošem može da se putuje u 172 zemlje, dok je treći najbolje rangiran pasoš iz regiona srpski sa kojim može da se putuje u 137 zemalja.

Pasoš Sjeverne Makedonije je na 36. mjestu, Crne Gore na 37. kao i turski pasoš i sa kojima može da se putuje u 129 zemalja. Pasoš BiH je na 44. mjestu i oni koji ga posjeduju mogu bez vize da putuju u 121 državu. Na začelju liste su, pored Sirije, Avganistan, Irak, Somalija i Pakistan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *