Press ESC to close

Tramp traži od suda da ga zaštiti od progona

Bivši američki predsjednik Donald Tramp pozvao je savezni Apelacioni sud u Vašingtonu da odbaci krivični progon protiv njega zbog subverzije saveznih izbora, ponovo tvrdeći da je Tramp zaštićen predsjedničkim imunitetom.

Tramp želi da Apelacioni sud poništi presudu nižeg suda kojom se odbijaju njegove tvrdnje o imunitetu u slučaju izborne subverzije u predmetu koji vodi specijalni tužilac Džek Smit.

U podnesku se ponavlja ono što su advokati bivšeg predsjednika više puta tvrdili – da je Tramp radio u svom službenom svojstvu predsjednika na “osiguranju integriteta izbora” kada je osporavao izborne rezultate 2020. i da stoga ima imunitet, te da je optužnica protiv njega neustavna jer predsjednici, kako tvrde Trampovi advokati, ne mogu biti krivično gonjeni za “djela po službenoj dužnosti” osim ako ih Senat ne opozove i ne osudi.

“Ustav uspostavlja snažnu strukturnu provjeru kako bi spriječio političke frakcije da zloupotrebe ogromnu prijetnju krivičnim gonjenjem da onesposobe predsjednika i napadnu njegove političke neprijatelje”, napisali su u subotu Trampovi advokati. Advokati podsjećaju da Predstavnički dom Kongresa SAD ima pravo da pokrene postupak opoziva predsjednika, a da Senat ima pravo da ga na osnovu optužnice osudi. 

“Kongres je to morao odobriti opozivom i osudom predsjednika. To se ovdje nije dogodilo, tako da predsjednik Tramp ima apsolutni imunitet”, naveli su advokati.

Apelacioni sud je ubrzao razmatranje njegove žalbe i trebalo bi da sasluša usmene argumente o ovom pitanju 9. januara. Okružna sutkinja Tanja Čutkan, koja nadgleda njegov krivični predmet, privremeno je pauzirala sve proceduralne rokove u predmetu dok traje žalbeni postupak, prenose Nezavisne.

Vrhovni sud je u petak odbio Smitov zahtjev da sudije odmah saslušaju slučaj prije nego što vašingtonski sud ima priliku da se izjasni. Obje strane će imati mogućnost žalbe na eventualnu odluku Apelacionog suda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *