Press ESC to close

Terorista sa leptir mašnom

Kako je bivši glavni obavještajac i bezbednjak Odreda el mudžahedin postao siva eminencija u nevladinoj organizaciji „Put znanja“ čije delovanje u Bosni i Hecegovini finansira turska Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć?

Na pitanje zašto je Zapad tolerisao, a povremeno i visoko kotirao lidere Turske, čak i onda kada su, kao paša Ataturk, uz svoje ime napadno prišivali titule Osmanskog carstva, odgovor ne bi trebalo tražiti u naprednim reformama turskih vladara, već u- Rusiji. Iz perspektive Zapada- država Turska je onoliko dobra koliko je uspešna u sprečavanju izlaska Rusije na Sredozemlje i povratka mitske Vizantije na Bosfor. I, istovremeno, poželjno udaljena od Zapada u meri u kojoj kulturno, religijski, etnogenetski i antropološki opstaje kao klasična država u Aziji.

A svoje ambicije da snažno oblikuje političke prilike na Balkanu i Bliskom Istoku, neretko, i na Kavkazu- Turska ne krije. Kada je reč o Balkanu, konkretno Bosni i Hercegovini, Turska ima nekoliko „ulaza“ i instrumenata za delovanje. Prvi je verska, teroristička organizacija Muslimansko bratstvo. Drugi instrument, važan u vojno-obaveštajnom smislu, pomoću koga je Turska svoju obavještajnu službu – MIT infiltrirala u Bosnu i Hercegovinu jeste bataljon u Zenici uključen u operaciju „Althea“ i jedinicu EUFOR-a. Treći su organizacije Crveni polumesec, IHH i TIKA, zadužene za specijalne operacije ali i humanitarno djelovanje.

FONDACIJA KAO CENTAR ZA REGRUTACIJU

Turska Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć IHH (Insan Hak ve Hurriyetelri – Insani Yardim Vakfi) nesmetano deluje u BiH duže od osamnaest godina iako postoje i dokazi i svedoci da su je 1992. godine osnovali radikalni islamisti iz Turske kako bi, protivno opredjeljenju tadašnjeg režima, “u džihad u Bosni slali mudžahedine” i naoružavali ih.

IHH Representatives with Alija Izetbegović

Na činjenicu da IHH zagovara “kohabitaciju radikalnih sunitskih ideologija sa ideologijom iranskog ajatolaha Homeinija” upozorio je i iranski istraživač i stručnjak za palestinska pitanja Džazdan Karimi. IHH u BiH nema status zvanične organizacije ali njena „ilegalnost“ ne podrazumeva ograničenu slobodu delovanja. Činjenica da je Vlada Nemačke nedavno zabranila njen rad, Izrael isto učinio još 2008. godine, a SAD otkrile vezu ove organizacije sa Al Kaidom i Hamasom nije intrigirala tužioce i policiju BiH. Od 1996. godine IHH se, kao saradnik “Al-Kaide”, nalazi na crnim listama obaveštajnih službi SAD i Izraela, CIA-e i Mosada. Činjenica da su direktori IHH u Sarajevu bili pripadnici jedinice El mudžahedin i to Hakan Čelik (Odred el Mudžahedin – kojim upravljaju Afro-Azijski mudžahedini), Hakan Bokoglu (“Sedma muslimanska brigada” – sastavljena od “domaćih mudžahedina”) i Osman Atalaj (“Sedma muslimanska brigada” – sastavljena od “domaćih mudžahedina”) otkriva pravu prirodu ove organizacije.

IHH in their official X account published the photo and story of Osman Atalay IHH Trustee Member with Xhevdet Qeriqi, President of the War Veterans Association of the designated terrorist organization of Kosovo Liberation Army aka UCK

IHH danas ima sedište u Sarajevu a kancelarije u Tuzli, Čeliću, Živinicama, Gračanici, Teočaku, Banovićima, Srebreniku i Kalesiji. Adrese filijala nisu dostupne široj javnosti, i uglavnom su pozajmljene od “pravnih subjekata registrovanih pod drugim imenom”. Istina je sledeća, – u BiH još uvijek, nije registrovana organizacija pod tim imenom pa istraga o vezama IHH u BiH sa teroristima, nikada nije ni pokrenuta.

VAŽAN SPISAK ZVANICA

Turkey’s first ambitions to strongly influence political processes and relations in the Balkans are linked to the establishment of the “Yunus Emre” Institute in Sarajevo. The Turkish Cultural Center and the “Yunus Emre” Course Center, the first of its kind opened abroad and operating under the “Yunus Emre” Institute, were inaugurated on October 17, 2009, by the chairman of the Institute’s Board of Directors, Minister of Foreign Affairs Prof. Dr. Ahmet Davutoglu and a member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, Haris Silajdžić. Many dignitaries from Turkey and Bosnia and Herzegovina attended the ceremony.

Silajdžić i Davutoglu

Zvanično, institut Yunus Emre ima za cilj da promoviše Tursku, turski jezik, umjetnost i kulturno naslijeđe. Takođe ima namjeru da za dobrobit svijeta predstavi podatke i dokumente vezane za tursku kulturu, te da pruži usluge onima koji žele učiti turski jezik. Institut je svoj prvi korak napravio u Sarajevu. Vlada Turske ove programe finansira i realizuje preko IHH fondacije. Šest meseci nakon otvaranja kulturnog centra, 8. aprila 2010. “IHH (Fondacija za ljudska prava, slobode i humanitarnu pomoć), osnovala je i otvorila “Istanbul Centar za kulturu i obrazovanje” u Sarajevu. Centar je lično posetila Emina Erdogan, supruga turskog premijera, i tom prilikom, najavila, u sklopu delovanja i rada IHH, realizaciju mnogih (edukativnih, obrazovnih i verskih) programa pod pokroviteljstvom turske vlade. Svečano otvaranje ovog Centra izazvalo je ogromnu pažnju javnosti, a domaćin, je bio Suad ef. Berbić, glavni savetnik šefa opštine Stari Grad, zatim Nedžad Koldžo, načelnik opštine Novo Sarajevo, zatim Osman Atalay i Emin Sirin, članovi Upravnog odbora IHH, te Mukadder Tanok Kirbas, (IHH koordinator za BiH), mostarski gradonačelnik Admir Pozderović i Nezim Halilović Muderis (imam džamije Kralj Fahd u Sarajevu).

Turski premijer Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Silajdžić prisustvuju ceremoniji otvaranja kampusa

Prisutni su bili i Air Bosna Manager Okan Uluocak, Salih Kansua, voditelj Turkish Airlines ‘Sarayevo ureda, Nevzat Yesiller iz Tika, kulturni ataše Hasan Huseyin Ozturk, Umjetnici Zeyd Soto i Eldin Huseinbegovic, profesor( bivši Muftija Zenički) Halil Mehtic, Mustafa Hasani, Kenan Glazba, Amina Šiljak i brojni drugi poznati gosti.

Sam pogled na spisak zvanica govori da je delovanje i rad IHH, nemoguće odvojiti od Erdoganove vlade i Erbakanovih ideja – Islamističke Turske i Muslimanskog bratstva. Dve figure treba markirati-Mukadera Tanovića i Jasera Mohamada Sabaga koji koordinišu rad IHH u Istanbulu sa nevladinim sektorom i vlastima u BiH, na raznim nivoima.

POZDRAVI IZ GVANTANAMA

Na internet stranici IHH navedeno je da ta fondacija plaća i imame u džamijama u Čajniču, Foči, Rogatici, Rudom, Višegradu i Žepi. Takođe, fondacija, trenutno realizuje programe pomoći u Sarajevu, Srebrenici, Goraždu, Ilijašu, Zenici i Visokom. Poseban naglasak stavljen je na organizovanje navodnog humanitarnog konvoja za Gazu. U BiH, IHH je tom prilikom organizovala prikupljanje novčane pomoći za “okupiranu Gazu”, preko sledećih linkova:

http://ambient-palestine.blogspot.com/2009/01/akcije-za-gazu-i-palestinuizrael.html

http://www.savegaza.eu/eng/

http://gazafreedommarch.org/cms/en/flotilla.aspx

http://www.vivapalestina.org/vp5/intro.html

Poziv na panel jedne od organizacija u mreži IHH – koja decenijama djeluje u Bosni i Hercegovini

Akciju je pokrenula, koordinator Zemira Gorinjac (UG “Solidarnost” Bihać) zajedno sa nekoliko udruženja (Udruženje Antifašista i boraca NOR-a, UG “Vatan – domovina“ – Bos. Krupa, Omladinski kulturni centar „Atis“ Sanski Most i Medžlis IZ Sanski Most, UG “Žene sa Une“, Medžlis IZ Bihać, Islamski pedagoški fakultet Bihać). Akciju su podržali ŽEO “Iskre“, RTV USK-a i RTV Cazin, RTV – Bihać, JP „Komrad“ Bihać, JU „Dom kulture“ Bihać i Cazin, Stranka A SDA, Privredna komora Bihać, kao i imami nekoliko džemata i humanitarno udruženje „Hadžijski fond Austrije“.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konakovitć sa saradnicima iz stranke NIP u poseti glavnim selefijama Turske mreže IHH u BiH predvođene sa Abu Enesom (Abu Enes – Sejfudin Cifči)

Akcija bi mogla zavredeti sve pohvale, da nije nekoliko problematičnih činjenica. Prva-medijski pokrovitelj tzv. “kampanje za deblokadu Gaze” bio je internet portal www.Islam Bosna.ba, i, druga- na brodu je bila Nađa Dizdarevć, supruga teroriste Omara Boudele Hadža koji je, kao pripadnik “Alžirske grupe” u BiH, pet godina bio zatvorenik Gvantanama. www.IslamBosna.ba Second, on the ship was Nađa Dizdarević, the wife of terrorist Omar Boudele Hadž, who, as a member of the “Algerian Group” in Bosnia and Herzegovina, was a prisoner of Guantanamo for five years.

Od ključnih ljudi u IHH u BiH aktivno deluju Hakan Čelik, Hakan Bocoglu i Osman Atalaj.

Mreža lažnih NVO koju je IHH izgradio u BiH

Sledeće NVO organizacije čine mrežu lažnih NVO osnovanih od strane IHH u BiH:

Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica
Ova organizacija promoviše radikalnu ideju islamizacije i poziva pripadnike drugih religija u Islam. Smatra se da iza ove organizacije, finansijski i duhovno, stoji Muhamed Sejfudin Cifči. Organizaciju predstavlja predsjednik dr Ahmed Adilović, a u upravi jeluju: Zuhdija Adilović Dekan Islamskog fakulteta u Zenici – Islamske padagoške akademije i profesor Harun Macić.
“OAZA” – Udruženje građana
Osnovana je rešenjem Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona broj: 06/1-05-21192/10 30.9.2010. godine u Registar udruženja građana Tuzlanskog kantona, u knjigu II, pod rednim brojem 345, dana 30.9.2010. godine, upisano: Udruženje za promicanje pozitivnih vrednosti „OAZA“. Sedište udruženja je: Tuzla, Borić br.1. Udruženje zastupa i predstavlja: Arif Oruč, predsednik Udruženja; Jasmin Omazić, predsednik Skupštine, Almir Mujanović, predsednik Upravnog odbora i Davut Suljagić potpredsednik Skupštine.
Udruženje “Put znanja” Zenica
Ovim udruženjem uglavnom upravljaju predsednik Udruženja, mr hfz. Dževad Hrvačić, Safvet Halilović (član Svetske unije islamskih učenjaka – kako sam sebe predstavlja) i Sirijac Šerif Hakmi. Stvarni šef ove organizacije je Aiman Awad (Abu Abdurahman) Sirijac sa BiH državljanstvom – bivši Glavni obaveštajac i bezbednjak Odreda el mudžahedin a stvarni i formalni šef UG “Ensarije”: Formalni, predsjednik Udruženja je mr hfz. Dževad Hrvačić . Sedište je u Zenici.
SRCE CAZINA
Predsjednik Šerif Kaljiković, potpredsednik Adisa Muhamedagić. Ova organizacija,zahvaljujući snažnoj finansijskoj podršci od turske fondacije IHH učestvuje u mnogim važnim humanitarnim projektima u Unsko-Sanskom kantonu (pomoć deci bez roditelja, pomoć za bolnicu u Bihaću koja je izgorela u požaru, socijalni i Bajramski paketi itd. Ovu vrstu humanitarnih aktivnosti organizacija ostvaruje preko Fondacije: “Art Fondacija” – Centar Duga.
“SERVIS ZA KREATIVNA REŠENjA” Tuzla
Poznat je muđunarodnoj i stručnoj javnosti pod imenom “INTERAKTIV”, struktura koja sarađuje sa delovima Al kaide. Danas deluje kao Društvo sa ograničenom odgovornošću, potpuno nepoznatog poslovnog okvira. Dakle više nije riječ o NVO mada se u javnosti često tako predstavlja.
SOLIDARNOST – Bihać
Javno propagira pomoć za islamske zemlje u sukobima i u prvom planu ističe svoje partnerstvo sa fondacijom IHH. Udruženje predstavlja: Zemira Gorinjac.
“Međunarodni Forum Solidarnost” EMAUS:
Muhamed Jaser Sabagh, Mukadira Tanović, Damir Šišić, Mirza Efendić i Alma Efendić.
Udruženje “Svitanje” Sarajevo
UG Svitanje predstavljaju: Ensar Mulaosmanović, dr. Admir Mulaosmanović, i mr Sedad Bešlija.
Asocijacija “Izvor Selsebil” Živinice
Nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija osnovana 1998. godine u Živinicama. Udruženje je prvobitno osnovano kao humanitarna organizacija za pomoć siromašnim porodicama i siročadima za vreme rata u Bosni i Hercegovini. Organizaciju vode: Senad i Fatima Klopić, Almir Duvnjak, Esed Sumeija Ivojević, Alija Bukvić i Fahrudin Dukić.
Humanitarna organizacija “Dirhem”
Ova organizacija predstavlja samo platformu za delovanje mnogih nevladinih organizacija na području Unsko-Sanskog kantona. Finansijska sredstva koja dobija od IHH , ali i drugih fondacija iza kojih stoje islamisti, koristi za finansiranje sledećih srodnih i partnerskih organizacija:
Asocijacija “Život” – Bihać
Ženska edukativna organizacija “Iskre”- Bihać
Udruženje “Vatan-domovina”- Bosanska Krupa
Asocijacija “Sloidarnost” Bihać
Asocijacija “Aktiv” – Bužim
Humanitarna organizacija “Sadaka” – Bužim
OKC “Atis” Sanski Most
Osnovna uloga organizacija je posredovanje između krupnog kapitala i socijalno ugroženih slojeva u Bosni i Hercegovini, naročito na području Unsko-Sanskog kantona, te njihova zloupotreba, mobilizacija i otpremanje na ratišta: Sirije i Avganistana. Iako IHH nema zvanične filijale fondacija, njeni predstavnici sede u Tuzli, Ćeliću, Živinicama, Gračanici,Teočaku, Banovićima, Srebreniku i Kalesiji.

Abu Enes – Muhamed Sejfudin Cifči

Postoji i mnoštvo drugih nevladinih organizacija prema kojima IHH usmerava svoje akcije, ali, po finansijskoj podršci i djelovanju u javnosti, jedna od najznačajnijih je Turska agencija za obnovu i razvoj (TIKA). Kako navodi Daily Sabah, TIKA je pomogla razvoj BiH nakon rata, porodicama da budu samoodržive i doprinijela poboljšanju različitih javnih usluga ove balkanske države.

TIKA je i danas uključena u sistem obrazovanja BiH od vrtića do fakulteta i nastavlja deliti svoje iskustvo. Iako se u javnosti gradi slika Turske kao partnera Srbiji i naglašava njeno zanemarivanje Bosne i Hercegovine, istina je da je Turska uložila stotine miliona evra u BiH i to ne kao klasične „investicije“ već su u formi podrške.

Mnoštvo kulturnih, istorijskih i verskih objekata napravili su upravo Turci. Pored toga izgrađene su pojedine fabrike, škole, a spiska humanitarnih akcija je nepregledan. Turska je u posljednjih dvadeset godina preko TIKA završila oko 1000 projekata u vrednosti od oko 500 miliona evra. Za to vrijeme, turski “Crveni polumjesec”, uložio je u finansiranje humanitarnih akcija oko 10 miliona eura.

Na prvi pogled deluje kao plemeniti čin, ali kako plemenitost vezati za radikalni islamizam i džihadizam koji su ugaoni kamen temeljac ovih organizacija? Iz perspektive naroda u Bosni, to je nemoguće, ali sa stanovišta Tusrke odgovor je jednostavan-svakoj teritorijalnoj pretenziji prethode investicije. Investiciono porobljena, Bosna će slušati, a zahtevi Turske u burnim istorijskim vremenima koja slede, neće biti ni mali ni bezazleni.

Autor: Dževad Galijašević

Izvor: EagleEyeExplore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *