Press ESC to close

Šmit bi da se hapse zvaničnici koji budu pripremali obilježavanje Dana Srpske?

Nijemac Kristijan Šmit, koga u Federaciji BiH priznaju za visokog predstavnika a u Republici Srpskoj doživljavaju kao turistu, ponovio je danas da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, kako navodi, “jasan i direktan propust u sprovođenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH” i njegovih odluka od 1. jula 2023.

Republika Srpska ne priznaje Šmita jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN kako je to predviđeno Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz OHR-a je saopšteno da je Šmit upozorio da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH. Dodao je da je “na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara”.

“Vladavina prava je nezaobilazan preduslov za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana BiH, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom. Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima Republike Srpske, a ne ih dalje dijeliti”, naveo je Šmit.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je ranije da će se Dan Republike Srpske i ovog 9. januara slaviti “veličanstveno i dostojanstveno”.

“Srpska slavi svoju slobodu, one koji su život utkali u nju. Velika je za sve dobre ljude, a i dovoljno slobodna da se u njoj čuje glas i svakakvih protuva koje pokušavaju da zatruju ljude. Svi narodi u Republici Srpskoj, svi stanovnici, uživaju punu slobodu i tako će biti uvijek”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Istakao je da je to najvažniji datum za “svakog Srbina i svakog čovjeka u Republici Srpskoj”.

“Oni, poput Ramiza Salkića, koji mrze sve srpsko, podržavaju naoružavanje i zveckanje oružjem imama, jasno je zašto u slavlju vide nešto negativno. Svojom vikom privukli su pažnju i belosvjetskih hohštaplera, ali mi s tim nemamo ništa. Republika Srpska slavi i slaviće 9. januar. To je najvažniji datum za svakog Srbina i svakog čovjeka u Republici Srpskoj”, poručio je Dodik.

Comments (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *