Press ESC to close

Sigurnosni Planovi i Obezbeđivanje Kontinuiteta Vlasti: Ukrajina u Sjeni Očekivanog Atentata na Predsjednika Zelenskog

BRISEL – Ukrajina ima plan u slučaju eventualne pogibije predsjednika Volodimira Zelenskog, ali zvaničnici o tome ne žele javno govoriti, prema izvještaju briselskog portala Politiko. Mogućnost atentata na predsjednika Ukrajine od strane ruskih snaga ne može se ignorisati ni u zemlji ni na Zapadu, s obzirom na njegovu ključnu ulogu u obezbeđivanju međunarodne vojne podrške u borbi protiv Rusije.

Iako sam Zelenski ne razmišlja o mogućim pokušajima atentata, to je pitanje koje zabrinjava njegove pristalice i u zemlji i u inostranstvu. Savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, ranije je otkrio da su postojali najmanje deset ozbiljnih pokušaja ubistva predsjednika od strane ruskih timova obaveštajaca i sabotera, uključujući Čečene i plaćenike grupe Vagner.

S obzirom na visoke rizike, putovanja predsjednika u inostranstvo pažljivo se planiraju i izvode u tajnosti. Međutim, zvaničnici odbijaju javno govoriti o tome kako bi se osigurala kontinuitet vlasti u slučaju pogibije predsjednika.

Iako ne žele javno otkrivati detalje, postoje naznake da Ukrajina ima plan za osiguranje kontinuiteta vlasti. Prema ustavu, u slučaju da predsjednik ne može obavljati dužnosti, nadležnosti preuzima predsjedavajući Vrhovne rade Ukrajine. Postoji snažan liderski tim u zemlji, a očekuje se da bi na čelu privremene vlade bili Ruslan Stefančuk, predsedavajući ukrajinskog parlamenta, zajedno s drugim ključnim članovima kao što su Andrej Jermak, šef kabineta Zelenskog, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Ukrajina je savršeno svjesna prijetnje po život Zelenskog, ali istovremeno je postala otporna i razvila mehanizme za suočavanje s tom opasnosti. Solidarnost i nacionalno jedinstvo postali su ključni faktori u borbi protiv ruske agresije, a zemlja je usavršila administrativne, vojne i diplomatske mehanizme kako bi se oduprla prijetnji.

Unatoč tomu, smrt Zelenskog bi predstavljala psihološki šok, a njegova karizma i harizmatičan nastup privukli su pažnju međunarodnih lidera iz Vašingtona, Londona, Brisela i Varšave. Njegova eliminacija izazvala bi nesigurnost i zapitanost među njegovim saveznicima, što bi moglo dovesti do pritiska za pregovore i kompromise.

Ukrajina je u sjeni očekivanog atentata na predsjednika, ali ostaje snažna i odlučna u svojoj borbi protiv ruske agresije. Koliko god važna ličnost Zelenski bio, ova borba nije samo rat jednog čovjeka. Očekuje se da će lideri u zemlji i dalje nastaviti predvoditi njenu borbu za političku stabilnost i suverenitet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *