Press ESC to close

Ruska vojska: Presretnut 41 ukrajinski dron

Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Nastavljaju se borbe u Zaporoškoj oblasti, gde je ruska vojska sprečila proboj ukrajinskih snaga. Ukrajinska vojska i dalje pokušava da dronovima izvede napade na rusku teritoriju ali ruska PVO uspešno neutrališe te pokušaje.

Presretnut 41 ukrajinski dron

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su ili presreli ukupno 41 ukrajinski bespilotni dron tokom noći i ranog jutra, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju objavljenom na “Telegramu” precizirano je da je 26 dronova uništeno iznad ruske teritorije, a 15 je presretnuto iznad Azovskog mora i poluostrva Krim.

Ministarstvo nije saopštilo da li je bilo štete izazvane napadom ili padajućim krhotinama.

Rojters nije mogao da provjeri izvještaj iz nezavisnih izvora. Iz Ukrajine nije bilo komentara. /kra

Ukrajina: Uništeno 10 od 17 lansiranih ruskih dronova

Ukrajinske snage uništile su 10 od 17 dronova kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Osim dronova “šahed” Rusija je lansirala i šest protivvazdušnih vođenih raketa S-300, na čijoj meti su bili civilni ciljevi u Donjeckoj i Hersonskoj oblasti, prenosi ukrajinska agencija Unian.

Napad je trajao nekoliko sati.  

Biznis insajder: U ukrajinskoj vojsci se žale na očajno stanje

„Ima mnogo mladih vojnika. Potrebni su nam ljudi ali oni koji su dobro obučeni, a ne ovi ‘zeleni’. Neki od njih su na poligonima za obuku proveli samo tri nedelje i pucali svega nekoliko puta”, navodi list riječi jednog od vojnika.

Kako je rekao, ukrajinska vlada sve teže privlači ljude isplatama novca i sada u vojsku stižu samo oni koji nisu uspeli da pobjegnu. 

Takođe je dodao i da među marincima ima onih koji ne znaju da plivaju.

„Vašington post” je ranije pisao da u ukrajinskim redovima vlada neodlučnost i da je borbeni duh na slabom nivou.

Komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni rekao je nedavno u intervjuu za „Ekonomist” da su na frontu u ćorsokaku i da u skorije vreme neće biti nekog većeg proboja.

Stoltenberg: Saveznici nastavljaju isporuku vojne pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će saveznici u Alijansi nastaviti da isporučuju vojnu pomoć Ukrajini uprkos novim političkim stavovima Mađarske, Slovačke i Holandije.

„Ukrajini se pruža pomoć jer je to u interesu naše bezbednosti. Uvjeren sam da će saveznici u NATO nastaviti da pružaju značajnu podršku Ukrajini”, rekao je on na pitanje ukrajinske TV stanice ICTV o tome da li se pomoć Kijevu nastavlja ili se gasi imajući u vidu stavove tri evropske države.

Podsjetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da Ukrajina sada ne može da postane članica NATO jer bi to dovelo do trećeg svjetskog rata, kao i zbog toga što Kijev stalno krši prava nacionalnih manjina.

Novi premijer Slovačke Robert Fico saopštio je odmah po stupanju na dužnost da ta zemlja neće više isporučivati vojnu pomoć Ukrajini.
Desničarska Partija slobode koja je pobijedila na izborima u Holandiji između ostalog se zalaže za prekid vojne pomoći Kijevu.

Savjetnik predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven izjavio je da se oni koji odbijaju da podrže izdvajanje sredstava Ukrajini zalažu za „poboljšanje Putinove strateške pozicije”.

„Smatram da svaki član Kongresa koji ne podržava finansiranje Ukrajine glasa za ishod koji će olakšati pobedu (predsednika Rusije Vladimira) Putina. Glas protiv podrške Ukrajini je glas za poboljšanje Putinove strateške pozicije”, rekao je Salivan na brifingu u Beloj kući.

Salivan je, istovremeno, ponovio da američkoj administraciji „ponestaje novca, a uskoro i vremena” za podršku Ukrajine.

U poslednja 24 sata ukrajinske snage su 69 puta gađale DNR.

Vazdušno-desantne jedinice ruske vojske razbile pješadijske snage ukrajinske vojske kod Soledara

Vazdušno-desantne jedinice ruske vojske razbile su pješadijske snage ukrajinske vojske kod Soledara i na artjomovskom pravcu. U napadima na artjomovskom pravcu korišćeni su dronovi.

Posade aviona Su-25 izveli su napad na uporište i živu silu protivnika na krasnolimanskom pravcu koristeći rakete S-8, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska smanjila je na krasnolimanskom pravcu intenzitet artiljerijske vatre iz sistema koje su dobili sa Zapada, rekao je vojni ekspert LNR Andrej Maročko.

Ukrajinske snage gađale su Donjeck, Gorlovku, Mekejvku i region Jasinovate.

Pripadnici snaga Južnog vojnog okruga spriječili su pokušaj ukrajinske vojske da se probiju na orehosvkom pravcu u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska izvela je napad na grupu od 25 sopstvenih vojnika koji su namjeravali da se predaju, rekao je za Sputnjik zamjenik komandira streljačkog bataljona 110. puka Oružanih snaga.

Ruska PVO neutralisala je iznad Azovskog mora i Krima skoro 40 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *