Press ESC to close

Rusija: CIK registrovala Putina kao predsjedničkog kandidata

Centralna izborna komisija Ruske Federacije registrovala je danas Vladimira Putina kao kandidata za predsjednika Rusije na izborima zakazanim za 15. mart 2024. godine, prenijeli su ruski mediji.

“Dana ​​29. januara 2024. godine u 11.23 registrovan je kandidat za predsjednika Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 1952. godine”, navodi se u zaključku usvojenom na sjednici CIK-a, prenosi RIA Novosti.

Za mjesto šefa države trenutno se nadmeće 11 ljudi, a CIK Rusije je prethodno registrovala tri predsjednička kandidata: Leonida Sluckog, Nikolaja Haritonova i Vladislava Davankova.

S obzirom da su sva trojica predstavnici parlamentarnih partija, nije bilo potrebe da se prikupljaju potpisi za njihovu registraciju kao kandidata za izbore. Kandidati vanparlamentarnih političkih partija, Sergej Malinkovič, Boris Nadeždin, Andrej Bogdanov, Sergej Baburin i Irina Sviridova moraju da predaju najmanje 100.000 potpisa do 31. januara.

Lider ruskih komunista (KPRF) Sergej Malinkovič predao je danas potpise Centralnoj izbornoj komisiji. Samostalni kandidati Vladimir Putin i Anatolij Batašev moraju da prikupe i predaju najmanje 300.000 potpisa. CIK Ruske Federacije donijeće odluku o registraciji svih kandidata najkasnije do 10. februara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *