Press ESC to close

Putin: Cilj izgradnja pravednog multipolarnog svjetskog poretka

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je ruska diplomatija usmjerena na konsolidaciju većine u svijetu radi izgradnje pravednog multipolarnog svjetskog poretka.

-Domaća diplomatija je osmišljena da na svaki mogući način doprinese konsolidaciji većine u svijetu – zemalja Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike – sa ciljem izgradnje pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na principima istinske jednakosti i međusobnog poštovanja i univerzalno priznatih normi međunarodnog prava – naveo je Putin u čestitki povodom Dana diplomata.

Putin je naveo da je ruska diplomatija usmjerena i na stvaranje povoljnih spoljnih uslova za dinamičan razvoj zemlje, jačanje njene konstruktivne saradnje sa stranim partnerima i promovisanje pozitivne agende u međunarodnim odnosima.

-Rusko Ministarstvo spoljnih poslova trenutno se suočava sa posebno važnim zadacima zbog pokušaja zapadnih zemalja da izoluju Rusiju i podriju bezbjednost zemlje. U takvim geopolitičkim realnostima prioriteti Rusije su, između ostalog, razvoj saradnje sa Zajednicom nezavisnih država, podsticanje integracije u okviru Evroazijske ekonomske unije i jačanje pozicije Rusije u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbjednosti – naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je u čestitki istakao potrebu ujedinjenja “ruskog svijeta” podrškom sunarodnicima u inostranstvu i popularizacijom ruskog jezika, kao i suprotstavljanje bilo kakvim pokušajima falsifikovanja istorije i revizije ishoda Drugog svjetskog rata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *