Press ESC to close

Proglašena petodnevna žalost u Iranu

TEHERAN- Vrhovni vođa Irana Ali Hamenei proglasio je petodnevnu žalost u zemlji nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija i njegove pratnje u padu helikoptera.

– Proglašavam pet dana žalosti i izražavam moje saučešće dragom narodu Irana – rekao je Hamenei, prenosi agencija Tasnim.

Iranski potpredsjednik Mohsen Mansuri potvrdio je danas medijske izvještaje da su Raisi i njegova delegacija, uključujući ministra spoljnih poslova Hoseina Amirabdolahijana, poginuli u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana.

Zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani postavljen je za vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Irana nakon pogibije Amirabdolahijana, javlja IRNA.

Iranski ustav nalaže da u slučaju smrti predsjednika, prvi potpredsjednik preuzima, uz odobrenje vrhovnog vođe, ovlašćenja i funkcije predsjednika.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegova pratnja sutra će biti sahranjeni u Tabrizu, rekao je neimenovani zvaničnik provincije Istočni Azerbejdžan.

Ovaj zvaničinik naveo je za agenciju Tasnim da će tijela Raisija i ostalih poginulih u jučerašnjem padu helikoptera biti prebačena u Tabriz, te da će prije sahrane biti izvršena obdukcija.

Tabriz je glavni grad provincije Istočni Azerbejdžan.

Iranska vlada imenovala je danas zamenika ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova nakon što je šef diplomatije Irana Hosein Abdolahijan poginuo u helikopterskoj nesreći zajedno sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem, prenosi Rojters.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *