Press ESC to close

Pred sudom u Hagu danas tužba protiv Izraela za genocid

Izrael i Južna Afrika suočiće se danas pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija – Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu – gde će sudije saslušati južnoafričku tužbu u kojoj se Izrael optužuje za navodni genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze i zahtjeva hitna obustava izraelskih napada.

Pred MSP biće dva dana saslušanja tokom ove sedmice u predmetu koji je pokrenut krajem decembra i u kojem se Izrael optužuje za kršenje Konvencije o genocidu iz 1948. godine, prenio je Rojters.

Izrael je cijeli slučaj nazvao “apsurdnim” i optužio Južnu Afriku da igra ulogu “đavoljeg advokata” za Hamas.

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi izjavio je uoči saslušanja da Izrael “ostaje privržen  međunarodnom pravu” i naglasio da su sve vojne akcije usmjerene protiv Hamasa. 

Odluka MSP o hitnim mjerama se očekuje kasnije ovoga mjeseca. 

Sud će o optužbama za genocid odlučivati u svojoj konačnoj presudi koja se očekuje za nekoliko godina.

Odluke MSP su konačne i bez prava žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Južna Afrika i Izrael su potpisnice Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu koja obavezuje potpisnice da ne počine genocid i takođe da ga spriječe i kazne. 

Konvencija definiše genocid kao “djela počinjena sa namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa”.

U svojim sudskim podnescima, Južna Afrika navodi da Izrael nije obezbijedio nesmetano dostavljanje hrane, vode, lijekova i druge neophodne humanitarne pomoći palestinskoj enklavi. 

Južna Afrika takođe navodi da je u izraelskoj vojnoj operaciji poginulo više od 23.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas. 

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra kada je ubijeno 1.400 ljudi i oteto oko 240 talaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *