Press ESC to close

Portparol Unicefa: Pojas Gaze je “gori od groblja za djecu”

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 71. dan. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven izjavio je da rat ulazi u novu fazu “preciznog ciljanja” lidera palestinskog Hamasa. Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze.Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze “gori od groblja za djecu” i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša.

Hamas: Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i dece, poginulo na sjeveru Gaze

Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i djece, poginulo je rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, a devet je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za CNN da ima još tijela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja.

Al-Burš je iz poljske bolnice u Džabaliji rekao da su meta izraelskog napada bile dvije kuće u kojima je bio veliki broj raseljenih Palestinaca.

Protesti u Tel Avivu nakon što je vojska priznala da je greškom ubila tri taoca

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas.

Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael vjeruje da ih Hamas još uvijek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanijahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanijahu je smrt tri taoca ocijenio kao “nepodnošljivu tragediju” i dodao da “cijeli Izrael tuguje zbog gubitka”.

Izraelska vojska saopštila je u petak da su njeni pripadnici tokom borbi na sjeveru Pojasa Gaze greškom ubili tri taoca koje je držao Hamas.

Portparol vojske Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, tri izraelska taoca greškom identifikovale kao prijetnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih.

Hagari je rekao da vojska snosi odgovornost za “tragični incident”.

Portparol Unicefa: Pojas Gaze je “gori od groblja za djecu”

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze “gori od groblja za djecu” i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša.

Elder, koji se upravo vratio iz višenedjeljne posjete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posljedice po djecu zbog nestašice hrane, vode i lijekova, objavio je CNN.

Elder je ukazao da deci u Gazi prijete glad, žeđ i bolesti i istakao da nikada do sada ni na jednom mjestu nije vidio takav nivo razaranja i očaja.

On je ranije rekao za CNN da su roditelji sa kojima je razgovarao u Gazi shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu dejcu zbog neprekidnih napada, zbog kojih je do bolnica teško doći.

-U većini sukoba u posljednjih 15 do 20 godina, od ukupnog broja poginulih, ima oko 20 odsto dece, a u sukobu u Pojasu Gaze taj broj je dvostruko veći – 40 odsto – rekao je Elder.

Blinken pozdravio podršku Njemačke pravu Izraela da se brani od Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Njemačke pravu Izraela da obezbijedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spriječi dalje širenje sukoba.

Blinken je, takođe, naglasio da međunarodna zajednica ulaže napore da se zaustave napadi jemenskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru i da se osigura pomorska bezbednost.

Blinken i Berbok su takođe potvrdili zajedničku podršku SAD i Nemačke Ukrajini, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *