Press ESC to close

Porastao broj zavisnika od droga u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je porastao broj konzumenata kokaina, amfetamina i ekstazija, a sve je više i liječenih zavisnika, među kojima ima i maloljetnika.

Prema podacima iz 2022. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo registrovao je 6.078 osoba liječenih zbog zavisnosti od psihoaktivnih droga.

Prosječna starost liječenih osoba je 40,8 godina, dok se prva eksperimentisanja sa drogom kreću u dobi od oko šesnaeste godine, a 2022. godine na liječenju su bila ukupno 132 maloljetnika.

Pomoćnik direktora Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za suzbijanje zloupotrebe droga Željko Petković rekao je da se bilježe rekordne pljenidbe svih vrsta droga, a većinom su u pitanju hemijske, prvenstveno amfetamini, metamhetamini i ekstazi, dok problem predstavlja i velika količina uzgoja marihuane.

Konzumacija droga, uz zavisnosti od igara na sreću, alkohola i duvana, glavni su problem koji se pokušava riješiti Akcionim planom za suzbijanje zavisnosti za koji je obezbijeđeno 160 miliona evra.

Akcionim planom, koji je dio Nacionalne strategije, nastoji se sveobuhvatnije pristupiti problemu zavisnosti i to zajedničkim radom ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *