Press ESC to close

Podignuta optužnica protiv Vildana Ključe zbog sumnje da je više od decenije bio član ISIL-a

Tužilaštvo BiH podignulo je optužnicu za Vildana Ključa zbog organizovanja terorističke grupe i sudjelovanja na ratištima u Siriji i Iraku.

Optuženi Ključo, rođen 1986. u Mostaru, se tereti da je od 2012. godine boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao ISIL, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je dana 28.08.2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo – Istanbul u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ISIL-a na području Sirije i Iraka,, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se  navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim dejstvima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritoriju Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od decenije na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, sa najdužim boravkom na tom području, prenosi Kliks.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio krivično djelo-organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Ključo se trenutno nalazi u pritvoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *