Press ESC to close

Orban: Neuspješna strategija Brisela prema Ukrajini

Strategija EU prema sukobu u Ukrajini “nije uspjela” i blok treba da smisli dodatni plan pošto Ukrajinci neće odnijeti pobjedu na frontu, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je na marginama samita lidera EU u Briselu izjavio da je vođena “velika bitka”, posebno oko podrške Ukrajini. Prema njegovim riječima, Mađarska ne vidi razlog zašto bi novac svojih poreskih obveznika slala kao podršku Ukrajini.

EU treba u decembru da donese odluku o reviziji svog dugoročnog budžeta vrijednog 1,1 bilion dolara koji je već opterećen zbog vanrednih izdavanja tokom pandemije kovid 19 i sukoba u Ukrajini.

Evropska komisija predložila je da članice odvoje dodatna sredstva u zajednički budžet kako bi obezbijedili 50 milijardi evra Ukrajini a dodatnih 15 milijardi evra za migraciju. Prema dodatnim prijedlogu, biće odvojeno 20 milijardi evra vojne pomoći za Ukrajinu.

-Smatramo da ovaj prijedlog nije obrađen na adekvatan način i nije pogodan da bude osnova ozbiljnih prijedloga, zbog čega smo to morali da odbijemo. Bila je velika borba, posebno oko pitanja Ukrajine – naglasio je Orban.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *