Press ESC to close

Novog ljekara izabralo 23.000 pacijenata

BANjALUKA – Da su brojni stanovnici i prošle godine iskoristili pravo da izaberu novog ljekara pokazuje podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da je tim porodične medicine promijenilo 23.098 osiguranika.

Novog ljekara u posljednjem kvartalu, kada su stanovnici mogli da zamijene tim porodične medicine bez navođenja razloga za to, lani je izabralo 15.707 osiguranika, dok u ostalom periodu godine to mogu učiniti samo u određenim okolnostima, odnosno potrebno je navesti opravdan razlog. Prema podacima Fonda tokom prošle godine drugog pedijatra izabralo je 1.006 osiguranika, dok je ginekologa promijenilo 4.456 žena. 

– Tim porodične medicine najviše su mijenjali osiguranici u Banjaluci, Bijeljini, Doboju te Prijedoru, Modriči i Kotor Varošu. Ginekologa su najviše mijenjali osiguranici iz Doboja, Bijeljine i Banjaluke, a pedijatra Banjaluke, Prijedora i Bijeljine – kazali su u Fondu. 

Dodali su da su mimo “redovnog perioda” stanovnici novog ljekara najčešće birali zbog promjene mjesta prebivališta.

– Takođe tokom godine sprovode se i redovne odjave i prijave kod izabranih doktora, primjera radi zbog odjave umrlih lica te prijave novorođenčadi, kao i građana koji ranije nisu bili registrovani ili nisu imali osiguranje i slično – kazali su u Fondu. 

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković istakao je za “Glas Srpske” da osluškuju potrebe i želje stanovnika ovog grada te da se u skladu sa mogućnostima prilagođavaju novim trendovima.

– Polako, ali sigurno, vraćamo povjerenje svojih pacijenata, koji su prije nekoliko godina izabrali ljekare u privatnim zdravstvenim ustanovama, a koje imaju ugovor sa Fondom. Tako da sada bilježimo povećanje broja registrovanih osiguranika – kazao je Marković. 

Dodao je da na nivou ove zdravstvene ustanove tokom prošle godine nije bilo mnogo promjena ljekara.

– S obzirom na to da smo u tržišnoj utakmici sa svim privatnim zdravstvenim ustanovama, trudimo se da, između ostalog, boravak pacijenata učinimo što prijatnijim i manje stresnim te da im na neki način što više izađemo u susret. Tako smo u proteklom periodu uveli “kol centar”, dok sada radimo na edukativnom centru – istakao je Marković te naglasio da nastoje da objedine što više usluga. 

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS i direktor Doma zdravlja u Čelincu Draško Kuprešak kazao je da su ljekari daleko posvećeniji pacijentima, u odnosu na period pandemije, kada su medicinari bili preopterećeni. U čelinačkom Domu zdravlja, kaže Kuprešak, gotovo da lani nije bilo promjena timova porodične medicine. 

– Razlog preregistracija kod nas su migracije stanovništva, da li zbog studija ili posla. Nisam čuo da je bilo zahtjeva za promjenu ljekara, jer je neko bio nezadovoljan prethodnim – istakao je Kuprešak.

I ranijih godina nove timove porodične medicine biralo je na desetine hiljada pacijenata pa je tako 2019. to učinilo oko 30.000 osiguranika, 2020. više od 26.500, a godinu kasnije oko 29.800 pacijenata.

Procedura

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS apelovali su na osiguranike, koji namjeravaju da pređu kod novog ljekara, da to urade od oktobra do kraja decembra svake godine. Procedura mimo tog perioda, objasnili su u Fondu, je komplikovanija, jer početkom svake godine ugovaraju primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *