Press ESC to close

Novi ultimatum još jedna Šmitova farsa

Naredba Kristijana Šmita da Parlament BiH najkasnije do kraja ove godine usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona predstavlja klasičnu političku i medijsku farsu.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, komentarišući jučerašnje novo upozorenje, odnosno prijetnju Šmita, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, da će ukoliko se političke elite u narednim danima, a najkasnije do kraja ove godine ne dogovore o izmjenama koje se tiču izbornog integriteta, on njih nametnuti. Prema riječima Novića, riječ je opet o nedemokratskom i neustavnom ponašanju Šmita.

– To dokazuje da BiH nije država Srba, Hrvata i Bošnjaka, već država Kristijana Šmita – poručio je Nović.

Naglasio je da su izmjene i dopune ovog zakona urađene prije mjesec dana te da su sa sadržajem upoznati predstavnici Evropske komisije, ali i OHR-a u nekom prethodnom periodu.

– Kaže da ih je neophodno usvojiti, iako je do kraja godine ostalo sedam, osam radnih dana. Takođe svjesno zaboravlja da su one već pripremljene i to u konsultacijama sa inostranim predstavnicima, ali i opozicije. Ostalo je samo da pro forme budu potvrđene u Parlamentu. Ne znam šta je Savjet ministara uradio sa tim aktom, jer je njima proslijeđen na potvrđivanje. Očigledno je sve farsa. Možda Šmit misli da Parlament BiH treba ukloniti i ne treba ni birati ubuduće, već sve prepustiti njemu. I to je ono što je tragedija ovih naroda u BiH i ove države – rekao je Nović.

Slično mišljenje dijeli i delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać, navodeći da je ono što je izgovorio Šmit na jučerašnjem obraćanju nevjerovatno.

– On i dalje pokušava da se predstavi kao neko ko može da uzurpira vlast, odnosno nadležnosti Parlamenta BiH. To je nevjerovatno. Ne znam šta je čovjeku u glavi i o čemu razmišlja. Neizabrani stranac bez ikakvog legitimiteta našao se da priča o integritetu. To je paradoks – istakla je Novaković Bursać.

Šmit je juče istakao da je to njegov posljednji poziv vlastima u BiH da donesu ovu odluku. Kako je pojasnio, neophodno je uvođenje novih tehnologija za izbore, odnosno elektronskog prebrojavanja glasova i identifikacije birača putem otiska prsta. Druga stvar koju političari treba da urade, kako je rekao, jeste restrukturiranje nadzora procesa glasanja.

– To mora biti neutralno. Moramo promijeniti mehanizme biranja tih ljudi, a to više neće biti posao koji će raditi političke stranke – istakao je Šmit u svom vanrednom obraćanju.

Rekao je i da ovdje nije riječ o njegovom miješanju u rad Parlamenta, nego o “jačanju demokratije u BiH o kojoj se ne može govoriti bez povjerenja birača u izbore”. Ukazao je na to da ono što traži od Parlamenta nije ni na koji način povezano sa drugim pitanjima Izbornog zakona BiH, kao što je biranje Predsjedništva BiH.

– Volio bih da domaći organi nađu rješenja, ali to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini. U naredne dvije tri sedmice bismo svi željeli da vidimo rezultat. Ukoliko do njega ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih novih obećanja. Ne! Mora se odmah, a ako to ne bude urađeno, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlašćenje da to donese – rekao je Šmit.

Izvor svih kriza

Prema riječima delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Radovana Kovačevića Šmit se svakim danom trudi da dokaže da je on ubjedljivo najveći problem BiH. Smatra da Šmit nije pomogao niti doprinio da ijedan problem u BiH bude riješen, već je, naprotiv, uvijek izazivao nove probleme i krize u BiH.

– U BiH odluke mogu da donose isključivo predstavnici građana u parlamentima i drugim institucijama, a pritisak na predstavnike građana u parlamentima mogu da vrše isključivo građani – poručio je Kovačević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *