Press ESC to close

Novi izraelski napadi širom Gaze, odloženo glasanje o rezoluciji o prekidu vatre

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 73. dan. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da su izraelske snage pokrenule nove napade širom palestinske enklave.

S druge strane, Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da se broj stradalih izraelskih vojnika popeo na 126. SB UN odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na održivi prekid vatre.

Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na “održivi prekid vatre” u Pojasu Gaze, kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primjedbe SAD, prenosi Gardijan.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano juče.

Međutim, predstavnik SAD je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su “ohrabreni” pristupom Vašingtona, koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

Jordanski kralj: Vašington može da odigra ključnu ulogu zalaganjem za momentalni prekid vatre

Jordanski kralj Abdulah razgovarao je sa načelnikom Združenog štaba američkih oružanih snaga, generalom Čarlsom Braunom u Jordanu, prenosi Rojters.

Kralj Abdulah, saveznik SAD, izjavio je da Vašington može da odigra ključnu ulogu u okončanju vojnih operacija Izraela u Gazi zalaganjem za momentalni prekid vatre, objavili su državni mediji, prenosi Rojters.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: Neophodna evakuacija više od 5.000 ranjenih

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo je da najmanje 5.000 ranjenih osoba treba evakuisati iz Pojasa Gaze.

Predstavnik Ministarstva zdravlja te enklave Ašraf el Kudra je napomenuo da je situacija u skloništima za raseljena lica “katastrofalna zbog širenja bolesti i nedostatka medicinske njege”, prenosi Tas.

Ponovio je poziv međunarodnim organizacijama da obezbijede lijekove i gorivo kako bi bolnice mogle nesmetano da rade.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je nagli porast akutnih respiratornih infekcija, dijareje, vaški, šuge i drugih bolesti koje se brzo šire, kao i da je 11 od 36 bolnica u Gazi djelimično u funkciji, od kojih se samo jedna nalazi na sjeveru Pojasa, prenosi Rojters.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je prethodno izvjestilo da je od početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i tokom eksalacije tenzija na Zapadnoj Obali nastradalo više od 19.000 ljudi.

Prema informacijama Ministarstva zdravlja u Gazi najmanje 18.787 ljudi je ubijeno u palestinskoj enklavi, a minimalan broj ranjenih iznosi 50.897.

Ostin: Podrška SAD pravu Izraelu da se brani je nepokolebljiva

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je na zajedničkoj konferenciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom da je podrška SAD pravu Izraela da se brani “nepokolebljiva”, prenosi Rojters.

Ostin je pozvao Izrael da zaštiti civile u Gazi.

“Nastavićemo da insistiramo na zaštiti civila tokom sukoba i na povećanju dotoka humanitarne pomoći u Gazu”, rekao je Ostin.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Vašington odredio rok za trenutnu fazu izraelske ofanzive, Ostin je istakao da je riječ o vojnoj operaciji Izraela i da on nije došao u Tel Aviv kako bi diktirao vremenske okvire.

Dodao je da je imao “sjajne” razgovore sa izraelskim zvaničnicima o ciljevima izraelske ofanzive, kao i o smanjenju broja civilnih žrtava.

Galant: Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da su izraelske snage napravile “veoma značajna dostignuća” u borbi protiv Hamasa.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, Galant je rekao da se nada da će eliminacija rukovodstva Hamasa “uskoro biti postignuta”.

Izrael će postepeno preći na sledeću fazu operacija, u kojoj će lokalno stanovništvo možda moći da se vrati na sjever pojasa Gaze, rekao je ministar.

“Mogu vam reći da ćemo uskoro moći da razlikujemo različite oblasti u Gazi”, dodao je Galant.

To bi omogućilo Izraelu, objasnio je, da počne da radi na vraćanju lokalnog stanovništva “možda prije na sjeveru” nego na jugu, prenosi Gardijan, piše RTS.

Hjuman rajts voč: Izrael namerno izgladnjuje civile u Gazi, što je ratni zločin

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužila je Izrael da namjerno uskraćuje Palestincima hranu, vodu i druge neophodne potrepštine, ocjenjujući da je izgladnjivanje civilnog stanovništva ratni zločin, prenosi Al Džazira.

Istovremeno, Hjuman rajts voč poziva svjetske lidere da reaguju na ovakvu situaciju u Gazi.

jDirektor te organizacije za Izrael i Palestinu Omar Šakir izjavio je da postoji najmanje pet dokaza da Izrael namjerno izgladnjuje Palestince u Pojasu Gaze i da je to ratni zločin.

Šakir je naveo da je prvi dokaz to što se više od dva mjeseca blokira ulazak hrane i vode u Pojas Gaze, a drugi je što se dozvoljava ulazak samo male količine pomoći.

To je dokumentovano više od dva mjeseca, rekao je Šakir za Al Džaziru.

Šakir je istakao da je treći dokaz uništavanje poljoprivrednog zemljišta u Pojasu Gaze u izraelskim napadima.

Kao četvrti dokaz Šakir je naveo da Izrael u napadima namjerno uništava objekte neophodne za život, kao što su mlinovi, bolnice, vodovodi i kanalizacija. Kao peti dokaz on ističe izjave izraelskih zvaničnika koji su, kako je naveo, “jasno rekli” da je njihova strategija da izgladnjuju civile u Gazi kao sredstvo za postizanje političkih ishoda, kao što je oslobađanje talaca ili uništenje Hamasa.

U novom izvještaju Hjuman rajts voč navodi da Izrael koristi izgladnjavanje civila kao oružje rata u Pojasu Gaze.

Rusija i Iran o naporima za prekid vatre u Gazi

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov i iranski ambasador u Moskvi Kazem Džalali razgovarali su o situaciji u palestinsko-izraelskoj zoni sukoba, s akcentom na povećanje napora o zaustavljanju ratnih aktivnosti, navodi se u poruci na stranici ruskog ministarstva spoljnih poslova.

“Tokom razgovora detaljno je razmotrena bliskoistočna agenda s naglaskom na dešavanja u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. Postoji je opšta zabrinutost zbog trenutne eskalacije u Pojasu Gaze. Naglašena je važnost intenziviranja međunarodnih napora u cilju što skorijeg prekida vatre, pružanja humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i prevođenja situacije u politički kanal”, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova nakon sastanka Bogdanova i Džalalija u Moskvi.

Osim toga, strane su se dotakle pitanja sirijskog rešenja, uključujući “nastavak bliske koordinacije napora između Rusije i Irana” u interesu podrške jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Sirije, prenose Ria novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *