Press ESC to close

Novi argentinski predsjednik: Vrijeme je da vratimo Folklandska ostrva

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka odgovorio je kako “nema sumnje” da su Folklandska ostrva britanska nakon što je novi predsjednik Argentine rekao kako je vrijeme da ih “vrate”.

Havijer Milei, koji je u nedjelju izabran za predsjednika Argentine, poručio je da Buenos Ajres ima “suverenitet o kojem se ne može pregovarati” nad Folklandskim ostrvima.

Obećao je da će ih vratiti “diplomatskim kanalima”.

Međutim, portparol britanskog premijera istaknuo je da je pitanje suvereniteta “riješeno prije nekog vremena”.

Argentina je dugo tvrdila da ima suverenitet nad ostrvima, britanskom prekomorskom teritorijom u jugozapadnom dijelu Atlantskog okeana. 

Dvije zemlje su ratovale oko tog pitanja nakon što su argentinske snage izvršile invaziju na ostrva 1982. godine, piše Bi BI Si.

Folklandi, poznati u Argentini kao Malvini, udaljeni su gotovo 13.000 kilometara od Ujedinjenog Kraljevstva i oko 500 kilometara od kopna Argentine.

Argentina se ove godine povukla iz bitnog sporazuma

Na referendumu 2013. godine stanovnici Falklandskih ostrva glasali su s 99.8% da ostanu prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva.

Zvanični portparol Rišija Sunaka najavio je da će britanska vlada nastaviti “proaktivno braniti pravo stanovnika Falklandskih ostrva na samoodređenje”.

Ranije ove godine Argentina se povukla iz sporazuma o saradnji potpisanog 2016. i počela se zalagati za razgovore o suverenitetu.

U sporazumu su se Argentina i Ujedinjeno Kraljevstvo obvezali da će “poboljšati saradnju u južnoatlantskim pitanjima od zajedničkog interesa”.

“Šta predlažem? Ne može se pregovarati o suverenitetu Argentine nad Malvinskim ostrvima. Malvini su argentinski. Sada moramo vidjeti kako ćemo ih vratiti, jasno je da ratna opcija nije rješenje. Imali smo rat – koji smo izgubili – i sada moramo uložiti sve napore da vratimo ostrva diplomatskim kanalima”, naveo je Milei tokom predizborne televizijske debate. 

U novinskom intervjuu za “La Nacion”, dnevne novine u Argentini, predložio je da Ujedinjeno Kraljevstvo preda Falklande njegovoj zemlji na sličan način na koji je Hong Kong vraćen pod kinesku vlast 1997.

Populistički političar, koji je sebe opisao kao anarho-kapitalista, poručio je da se stavovi onih koji žive na ostrvima “ne mogu ignorisati”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *