Press ESC to close

Netanjahu javno odbio američki plan o palestinskoj državi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je obavijestio SAD da se protivi uspostavljanju palestinske države kada se sukob u Gazi okonča.

Netanjahu je obećao na konferenciji za novinare da će nastaviti sa ofanzivom u Gazi “do potpune pobjede” – uništenja Hamasa i povratka preostalih izraelskih talaca.

On je dodao da bi to moglo da potraje “još mnogo mjeseci”, prenio je Bi-Bi-Si.

Netanjahu je rekao da Izrael mora da ima bezbjednosnu kontrolu nad svim teritorijama zapadno od rijeke Jordana, što bi uključivalo teritoriju bilo koje buduće palestinske države.

“Ovo je neophodan uslov i kosi se sa idejom /palestinskog/ suvereniteta. Šta da radimo? Ovu istinu govorim našim američkim prijateljima, a takođe sam zaustavio pokušaj da nam se nametne realnost koja bi štetila bezbjednosti Izraela”, rekao je izraelski premijer.

Sa blizu 25.000 Palestinaca ubijenih u Gazi i raseljavanjem 85 odsto stanovništva, prema Hamasovom Ministarstvu zdravlja, Izrael je pod intenzivnim pritiskom da obuzda svoju ofanzivu i uključi se u svrsishodne razgovore o održivom okončanju rata.

Izraelski saveznici, uključujući SAD i mnoge neprijatelje ove zemlje, pozvali su na oživljavanje “rješenja sa dvije države”, u kojem bi buduća palestinska država postojala pored Izraela.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *