Press ESC to close

Netanijahuu zbog rata umanjen broj ročišta za korupciju

Sedmična ročišta na sudu za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu biće smanjena na dva sedmično umjesto dosadašnja tri, nakon što je sud prihvatio zahtjev premijerovog advokata koji je kao razlog naveo to što, zbog rata protiv Hamasa, Netanijahu ne može da se pripremi za iskaze novih ključnih svjedoka.

Zbog toga je ročište zakazano za sutra otkazano, objavio je Tajms of Izrael.

Odvjetnici su zatražili u ponedjeljak da se ročišta u tom predmetu održavaju dva dana sedmice umjesto dosadašnja tri, da bi se prilagodili pravnicima koji su pozvani u rezervni sastav u toku rata.

Okružni sud u Jerusalimu je, kao odgovor na taj zahtjev, predložio da se ročišta smanje na dva sedmično, uz održavanje jednog sedmičnog ročišta za slučajeve u tom predmetu o kojima bi iskazi trebali da počnu sljedećeg mjeseca.

Netanijahuov advokat Amit Hadad napisao je da se protivi tome jer bi to značilo ispitivanje novih ključnih svjedoka, a da premijer nema vremena da se za to pripremi.

“Značajan dio svjedoka koji će biti saslušani u tim slučajevima su značajni svjedoci, čiji iskaz zahtijeva pripremu u koordinaciji i zajedno sa premijerom”, istakao je Hadad.

Sud je nakon toga prihvatio Hadadov zahtjev.

Netanijahu poriče da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret i tvrdi da su optužbe izmišljene u, kako je naveo, “lovu na vještice koji su vodili policija i državno tužilaštvo”.

Netanijahu je odbio da podnese ostavku kada su podignute optužnice, tvrdeći da je sposoban da mu se sudi dok istovremeno vodi državu.

Suđenje je u toku više od tri i po godine i naišlo je na kritike zbog sporog tempa postupka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *